Zweden: Ontdekking van een enorm 500 jaar oud zwaard van een reus!

Julie Docsterd,
10-01-2024
Dit 500 jaar oude zwaard valt op door zijn indrukwekkende afmetingen en details! Eén ding is zeker: het behoorde toe aan een reus!

Archeologen hebben een 500 jaar oud zwaard opgegraven in een kelder in Halmstad, Zweden. Deze ontdekking vond plaats tijdens opgravingen in een voormalig Franciscaner klooster in Sankta Annas, dat actief was tussen 1494 en 1531.

Afmetingen en details van het zwaard

Het zwaard, met een lemmet van meer dan een meter lang, lag naast de overblijfselen van een man van indrukwekkende grootte voor die tijd, ongeveer 1,90 meter. Deze afmetingen suggereren een hoge status in de middeleeuwse samenleving.

Symbool van adel

Röntgenfoto’s van het zwaard onthulden twee ingelegde kruisen van edelmetaal, wat wijst op een band met de adel. Dit type begrafenis met een zwaard is zeldzaam en bevestigt dat de overledene tot een hoge sociale klasse behoorde.

Een verhaal dat nog moet worden onthuld

Het zwaard, het enige object dat in de 49 onderzochte graven is gevonden, zal het onderwerp van verdere studie zijn. Onderzoekers hopen dat het behoud van het artefact meer details zal onthullen over deze historische periode en de eigenaar…