Italië 2021 : het jaar van Dante Alighieri

Map

Italië viert feest. In 2021 is het immers 700 jaar geleden dat Dante Alighieri overleed. Zijn voornaamste werk La Divina Commedia, ofwel De Goddelijke Komedie, behoort tot op vandaag tot één van de hoogtepunten van de wereldliteratuur.

Dante verhaalt in zijn gedicht over een reis door het hiernamaals; van de Hel (Inferno), via het Vagevuur (Purgatorio) naar het Paradijs (Paradiso). Dante is niet alleen bekend als dichter. Hij was ook moraalfilosoof en politicus. De officiële aftrap voor het Dante-jaar is op 25 maart, op Dantedi, de jaarlijkse herdenkingsdag van de schrijver van La Divina Commedia. In heel Italië zijn evenementen georganiseerd naar aanleiding van de verjaardag. Met een focus op de voormalige verblijfplaatsen van de dichter: Firenze, Verona, Rome, Pisa, Bologna, Forli en Ravenna. Italië maakt zich klaar voor een jaar vol conferenties, studiedagen en tentoonstellingen.

Dochter van de buren
Dante Alighiere werd geboren in 1265 in Firenze als zoon van Alighiero di Bellincione die behoorde tot de Welfische lagere adel en Gabriella degli Abati uit een familie van rijke landeigenaars. Alighiero verloofde zijn 11-jarige zoon Dante met de toen 10 jaar oude Gemma Donati, de dochter van hun toenmalige buurman Manetto Donati. Het koppel huwde in 1285.

Wit versus zwart
Dante had korte tijd een aantal functies als politicus in Firenze. Hij behoorde tot de Welfen, die op dat moment uit twee fracties bestond: de witte, burgerlijke Welfen en de zwarte, aristocratische fractie. In 1302 wonnen de zwarte Welfen het conflict in Firenze en werd Dante, die tot de witte Welfen behoorde, levenslang uit de stad verbannen. Dante was op het moment van de machtswissel in Rome op audiëntie bij paus Bonifatius VIII. Hij zou zijn geboortestad nooit meer terug zien. Het was het einde van zijn politieke carrière. En het begin van zijn loopbaan als schrijver.

Geheime liefde
Ook al was Dante officieel gehuwd met zijn voormalig buurmeisje Gemma Donati, zijn grote liefde heette Beatrice Portinari. Niet zijn echtgenote en de moeder van zijn kinderen, maar zijn geheime jeugdliefde werd in zijn grootste werk vereeuwigd. In de jaren 1292-1295 schreef hij Via Nuova (Het Nieuwe Leven). In de 31 gedichten vertelt Dante over zijn onmogelijke liefde met (de intussen overleden) Beatrice.

17

Ga Dante achterna met een tocht van 395 km

Dantes meesterwerk La Divina Commedia behoort, met ruim 14.000 verzen tot de meest bijzondere literatuur uit de Middeleeuwen. Meer nog, het werk wordt als een ...

Lees meer

700 jaar Dante. Een tocht van Ravenna tot Firenze

Italië brengt, 700 jaar na zijn overlijden, een eerbetoon aan il sommo poeta, hun grootste en meest bekende dichter. Uiteraard is dat het geval in zijn ...

Lees meer

Geniet ervan

Ginestra Fiorentina

Archetto

vanaf €493 / week

San Casciano Val di Pesa

Casa delle Fiabe

vanaf €1767 / week