Moet je een vergunning hebben als je je appartement aan zee wil verhuren?

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Je bent eigenaar van een appartement aan zee dat je af en toe voor een beperkte periode wil verhuren. Moet je dan een vergunning hebben? Hoe ga je daarbij te werk?
Vacancesweb.be

Als je een appartement aan zee hebt dat je af en toe wil verhuren moet je rekening houden met het zogenaamde Vlaamse Logiesdecreet. Maar wat moet je daarvan weten?

Minimale voorwaarden

Om je appartement te kunnen verhuren moet je aan een aantal basisvoorwaarden voldoen. Zo moet je beschikken over een brandveiligheidsattest en moet het logies voldoende proper en onderhouden zijn. Daarnaast moet je zorgen voor een verzekering voor brand én burgerlijke aansprakelijkheid voor logies én uitbating en mag de uitbater/persoon die de dagelijkse leiding heeft niet veroordeeld zijn voor misdrijven.

Verder schrijft het decreet voor dat het logies minstens voor één overnachting aangeboden wordt (dus niet per uur), dat de uitbater een eigendomsbewijs/huurovereenkomst heeft die logies toelaat en dat de informatie over het logies waarheidsgetrouw is.

Verwittigen of erkenning vragen

Als je je appartement wil verhuren moet je Toerisme Vlaanderen daar verder van op de hoogte brengen. Dat kan je doen via de website www.toerismevlaanderen.be. Je kan daarnaast ook een erkenning aanvragen. Dat is echter niet verplicht. Als je een erkenning vraagt kan je een aantal kwaliteitssterren krijgen en krijg je bovendien ook extra publiciteit.

Enkel vrienden of familie

De voorgaande regels gelden niet als je enkel maar occasioneel verhuurt aan familie of vrienden.