2 Belgen op 5 kiezen voor voordelige vakanties!

Julie Docsterd,
09-02-2023
De zomer komt steeds dichterbij en voor heel wat Belgen blijft vakantie een absolute prioriteit. De stijgende levenskost is echter een rem voor heel wat landgenoten. Zo zullen twee Belgen op vijf kiezen voor een minder dure vakantie dan vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête naar aanleiding van de opening van het Vakantiesalon in Brussels Expo.
Weiqi Xiong

“De zomer is heilig!”

48% van de ondervraagde Belgen heeft aangegeven dit jaar met eenzelfde budget op vakantie te gaan als de vorige jaren. 25% heeft echter aangegeven het aantal reizen en de kosten te willen verminderen door de inflatie. Belgen maken gemiddeld 3 reizen per jaar volgens de studie. De belangrijkste factoren in de keuze van de bestemming zijn de kost (55%), het weer (43%) en de natuur (38%).

Belgen organiseren hun reizen zelf

63% van de ondervraagden organiseert de vakantie zelf, terwijl 37% beroep doet op een touroperator. Belgen reserveren hun vakantie eerder van vroeger, in tegenstelling tot de last minute-tendens die tijdens de pandemie heerste.

Europa, de eerste keus

In Europa is Frankrijk de favoriete bestemming van Belgen, op de voet gevolgd door België zelf. Spanje, Nederland en Italië vervolledigen het podium van de populairste Europese bestemmingen. Buiten Europa blijft Turkije een populaire vakantiebestemming, gevolgd doord e Verenigde Staten, Marokko, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

De trein, een steeds populairder vervoersmiddel

De toeristische sector verwacht dit jaar een stijging van het aantal treinreizen dankzij de ontwikkeling van het nachttreinennetwerk. Vooral jongeren zijn zich steeds meer bewust van duurzaamheid en houden daar rekening mee in de keuze van hun vakantiebestemming. De fiets, wandelen, de boot enz. zijn over het algemeen vakantietypes die aan interesse winnen.