3 musea die in Luxemburg die een omweg waard zijn

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
Over onze zuiderbuur Groothertogdom Luxemburg weten de meeste Belgen niet bijzonder veel. Nochtans is dit piepkleine landje absoluut een omweg waard voor wie van cultuur houdt. En van erfgoed.
Vacancesweb.be

Belgen gaat écht niet alleen naar Luxemburg om sigaretten te kopen of om hun diesel- of benzinetank vol te gooien. Velen doorkruisen het land tijdens hun autovakantie naar Zuid-Frankrijk, slechts blijven effectief ter plaatse om daar tot ontspanning te komen. Onterecht?

Het nationale erfgoed van Luxemburg is even rijk als fascinerend, aangezien het land altijd onder invloed van zijn machtige buren heeft gestaan. Net als in Bonn in Duitsland kan je in Luxemburg aan “Museumsmile” doen, een culturele rondleiding waarmee je de zeven gemeentelijke musea ontdekt. Van het beroemde MUDAM (Museum voor Moderne Kunst) tot Villa Vauban, waar het Musée d’Art de la ville de Luxembourg is gevestigd. Van deze zeven musea hebben we er drie geselecteerd.

MUDAM – Musée d’Art moderne Grand-Duc Jean

MUDAM werd ingehuldigd in 2006, in een gebouw speciaal ontworpen door de beroemde Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. Het bevindt zich in Park Dräi Eechelen, dat uitkijkt over het prachtige historische centrum van de stad Luxemburg. De missie van MUDAM? Iconische hedendaagse kunst door middel van haar collectie, tentoonstellingen, programmering en partnerschappen promoten. 

Alleszins niet te missen zijn de drie imposante werken van Richard Deacon, Tony Cragg en Su-Mei Tse. Je vindt ze in de beeldentuin, waar het je mogelijk werd gemaakt om verschillende kunstvormen in drie dimensies te ontdekken.
Het gebouw waarin het museum is gevestigd is ook een parel op zich. Het werd opgetrokken met Bourgondische steen en ligt op een steenworp afstand van het fort Vauban. De structuur is van metaal en glas en de top is net geen dertig meter hoog.

Lëtzebuerg City Museum

Het Stedelijk Museum van Lëtzebuerg verzamelt, bewaart, documenteert en presenteert het (materiële en immateriële) culturele erfgoed van de stad Luxemburg vanaf de 10de eeuw tot op heden. De collectie historische voorwerpen van het museum is bijzonder divers en bestaat uit industriële, ambachtelijke en zelfs commerciële stukken. Naast modellen, plannen en oude gravures die de stedelijke evolutie weerspiegelen, kan je er ook tal van posters, textiel, keramiek, fotowerken en oude ansichtkaarten bewonderen.

Musée national d’histoire naturelle

De permanente tentoonstellingen van het Nationaal Natuurhistorisch Museum zijn een ware ontdekkingstocht door de evolutie en bieden een nieuwe kijk biedt op de natuur en de geschiedenis. Kinderen zijn er dol op! Bovendien werden de collecties tussen 2015 en 2017 volledig gerenoveerd.

Wees getuige van de geboorte van onze blauwe planeet, kom meer te weten over migratie, uitgestorven dieren en soorten die pas ontdekt zijn enzovoort. De bezoeker wordt er zich tijdens zo’n tentoonstelling uiteraard verschillende keren van bewust gemaakt dat de natuur heilig is.