5 plekken vlakbij die toch helemaal anders zijn

Julie Docsterd,
21-01-2024
In deze periode van eindejaarsfeesten zijn er heel wat mensen die er even helemaal tussenuit willen, maar zonder daarvoor uren achter het stuur te moeten zitten. Deze vijf plekken vlakbij zorgen ervoor dat je in een volledig andere omgeving terechtkomt!

Het panorama van de basiliek van Koekelberg

 

Weinig mensen weten het, maar in de noordelijke toren van de Basiliek van Koekelberg vind je een glazen lift, die al voorzien werd in de oorspronkelijke plannen van de Gentse architect Albert Van Huffel. Hierdoor kunnen alle bezoekers, of het nu kinderen, gepensioneerden of mensen met een handicap zijn, makkelijk de interne galerijen van het gebouw bezoeken en vooral ook genieten van het panoramische uitzicht vanop 52,80 m boven de grond, net onder de koepel van de basiliek. Het is de perfecte plek om te genieten van een adembenemend zicht over de daken van Brussel en omgeving. Op een heldere dag kan je zelfs de kathedraal van Mechelen en het hellend vlak van Ronquières zien!

Het begijnhof van Lier

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par 🌷Tischa🌷 (@patriciamensenkamp)

Het begijnhof van Lier staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het wordt beschouwd als één van de mooiste begijnhoven van het land en telt 162 huizen verspreid over 11 smalle straatjes. De voordeur van elk huis is voorzien van de naam van een heilige of een bijbels tafereel. De meeste huizen zijn gebouwd in de 17de en 18de eeuw en werden oorspronkelijk bewoond door begijnen die een zelfstandig leven leidden onder toezicht van een ‘grootmeesteres’. Het laatste begijntje in Lier, Zuster Agnès, stierf in 1994. Het perfecte kader voor een rustige wandeling!

De Sahara van Lommel

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Marie 🐾 (@maarie.thomas)

De uitgestrekte zandvlakte van de Lommelse Sahara heeft alles van een miniatuurwoestijn. Een unieke plek in België waar je ook kleine meren vindt en naaldbossen met hun typische geur. Van op de 30 meter hoge uitkijktoren op de site krijg je een prachtig zicht over het omringende natuur. Verschillende routes laten je de rijkdom van dit unieke natuurgebied ontdekken, terwijl een loopbrug de Lommelse Sahara verbindt met het natuurgebied Blekerheide, dat al even opmerkelijk is en je meevoert naar een volledig andere omgeving!

Het Bois des Rêves

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par VISITWallonia (@visitwallonia)

Het is onmogelijk om niet te vallen voor deze 67 hectaren tellende oase van rust in het hart van Waals-Brabant. Jong en oud kunnen het hele jaar door genieten van het meer, de beekjes, de valleien en de bijzondere flora. Zak lekker onderuit op een bankje, geniet van de rust, en neem even een pauze van de drukte. Je kan ook gebruik maken van de 17 km aan bewegwijzerde wandelpaden voor een verkwikkende wandeling.

Het park van Edingen (Enghien)

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Alexis Guerini (@alexis_kuro_kitsune)

Het park van Edingen (Enghien, provincie Henegouwen) vindt zijn oorsprong in de 15de eeuw, toen toenmalig eigenaar Pierre de Luxembourg het aan zijn kasteel grenzende bos omvormde tot een park. Twee eeuwen later, in 1607, werd het landgoed door de Franse koning Henri IV verkocht aan de Belgische adellijke familie d’Arenberg. Dat was het begin van een schitterend verhaal voor het landgoed, dat een aantal transformaties onderging om zo één van de mooiste parken van Europa te worden. Vandaag doet de stad Edingen er alles aan om het landgoed zijn vroegere schoonheid en roem terug te geven. Een bezoek is dan ook zeker de moeite waard!