5 zeer bizarre weetjes over Armenië

François Piette,
02-09-2021
Ingeklemd tussen Turkije, Georgië, Azerbeidzjan en Iran, is Armenië een spraakmakend land en bovendien een van de meest populaire bestemmingen van de afgelopen jaren. Gemakkelijk te begrijpen waarom, want de schoonheid van het landschap wordt alleen geëvenaard door de fascinerende geschiedenis van het land.

Hier zijn 5 feiten over dit land die je zeker zullen verbazen… Klaar voor een bezoek?

Mis ons aanbod niet!

1. Een van de oudste hoofdsteden ter wereld!

Net als Toulouse kreeg Erevan de bijnaam “roze stad”, vanwege de roze vulkanische stenen die gebruikt zijn bij de bouw van veel gebouwen. Interessant genoeg is het ook een van de oudste hoofdsteden ter wereld, met een geschiedenis die bijna 2800 jaar teruggaat!

2. Een land op grote hoogte

Bijna 90% van het land ligt op een hoogte van meer dan 1.000 meter. Armenië ligt ingesloten in de Kaukasus en telt veel bergen, waarvan sommige hoger dan 3.000 meter…

3. Een van de oudste wijngaarden ter wereld

Churchill hield van Armeense cognac en het land bezit ook een van de oudste wijngaarden ter wereld. Met andere woorden, in Armenië weten ze hoe ze (brande)wijn moeten maken!

4. Eerste land dat het christendom adopteerde

Ook al werd deze religie pas in de 4de eeuw na Christus door de staat geadopteerd, dat was nog steeds veel eerder dan eender welk ander land ter wereld. Er staan dan ook bijzonder veel kerken, kathedralen en kloosters in Armenië…

5. De langste kabelbaan ter wereld

De kabelbaan die van het dorp Halidzor naar het klooster van Tatev loopt, is bijna 5,8 kilometer lang. Het hoogteverschil is niet erg groot (9 meter), maar gaat over een ravijn van 2,7 km breed en ongeveer 500 meter diep!