6 ideeën om Portugal op een duurzame manier te ontdekken

Julie Docsterd,
24-01-2022
Ook reizen ontsnapt er niet aan: het toerisme moet duurzamer worden. En Portugal heeft dat goed begrepen. Het land, dat op sommige vlakken nog miskend is, springt mee op de kar. Het wil één van de meest veilige en meest duurzame bestemmingen ter wereld worden. Volgens de milieuprestatie-index staat het land op dit moment in de top 30. Maar het wil die positie nog verbeteren. Daarom werkt het toerismebureau van Portugal elk jaar nieuwe producten en initiatieven uit om zo een nog duurzamere bestemming te worden. Dit zijn enkele ideeën.

De archipel van de Azoren heeft drie nieuwe wandelroutes en het eiland Berlenga werkt nu volledig op zonne-energie. De ontwikkeling en toegankelijkheid van het spoorwegnet is ook een prioriteit in de duurzame strategie van Portugal. Wil je meer duurzame reisideeën ontdekken? We stellen je 6 niet te missen activiteiten voor.

Berlengas Island Cove in portugal

3 nieuwe wandelingen op de Azoren

De weelderige archipel van de Azoren, die gestaag aan populariteit wint, biedt voor 2022 drie nieuwe wandelroutes aan. De eerste op de lijst verbindt Rocha do Chambre met het populaire strandgebied Biscoitos. De 14,2 km lange route voert je door weilanden en unieke vegetatie over onverharde paden. Je klimt naar het uitzichtpunt Rocha do Chambre, vanwaar je de krater van de Pico Alto vulkaan kan bewonderen. Vervolgens wandel je terug naar beneden, afwisselend door bosgebieden, met vulkaangesteente bedekte wegen en oude boomgaarden. Aan het eind neem je een duik in de natuurlijke zwembaden van Biscoitos.

De tweede route, die 6,6 km lang is, voert je door een beschermd gebied met twee natuurmonumenten: de oude vulkaankrater Algar do Carvão en de indrukwekkende lavagrot Furnas do Enxofre.

Heb je nog energie over? Dan is de Grande Rota do Oeste is iets voor jou. Deze route van 31,2 km brengt je van het natuurreservaat Lago das Patas naar het natuurreservaat Mata da Serreta. Tijdens deze wandeling kan je alles bewonderen wat de Azoren te bieden heeft: kliffen aan de kust, beboste en bergachtige gebieden, en sociocultureel erfgoed.

Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

Een 100% duurzaam eiland

In de centrale regio van Portugal, voor de kust van Peniche, vind je het eiland Berlenga, dat door de UNESCO beschermd is. Het is een toevluchtsoord voor de wilde lokale natuur en wordt sinds kort volledig door zonne-energie aangedreven. Tot dan moest elk jaar 15.000 liter diesel naar het eiland getransporteerd worden, maar nu doen de zonnestralen hun werk. Je kan dit 100% duurzame eiland bezoeken vanuit de haven van Peniche en er ontsnappen aan de drukte van het vasteland. Naast het maximum van 350 mensen dat per dag op het eiland wordt toegelaten, kan je genieten van adembenemende uitzichten, unieke vogelsoorten en magische wandelpaden.

Twee niet te missen natuurparken

Portugal telt dertien beschermde natuurparken en één nationaal park. Één ervan is het Natuurpark van de Zuidwestelijke Alentejo en de Vicentine kust, dat loopt van Porto Covo in de Alentejo tot Burgau in de Algarve. Het is één van de best bewaarde stukken Europese kustlijn en heeft een unieke flora en fauna.

Ria Formosa

Het is bijvoorbeeld de enige plaats ter wereld waar witte ooievaars zich in de zeerotsen nestelen en één van de laatste in Europa waar otters in een maritiem habitat leven. Een magneet voor zoölogen en botanisten uit de hele wereld, maar ook voor wandelaars en surfers op zoek naar avontuur.

Een ander natuurpark dat een omweg waard is, is Ria Formosa. Het lijkt op een labyrint van kanalen, eilanden en zandbanken langs de kustlijn van de Algarve, waar visserij, zoutwinning en het verzamelen van schelpdieren de traditionele activiteiten zijn. De streek kan je best van op water verkennen: in een traditionele boot die vroeger voor de tonijnvisserij werd gebruikt of per kajak.

(c) Dark Sky Reserve

Tel de sterren in een openluchtplanetarium

Nergens anders kan je de sterren beter zien dan in het Dark Sky reservaat in het hart van de Alentejo. Je kan er veel sterrenbeelden zien: de Grote Beer, Kleine Beer, Waterman, Weegschaal, enz. Ook de Melkweg en Cassiopeia zijn duidelijk te zien. Dat komt omdat het één van de weinige plaatsen in de wereld is waar het zo donker is.

Om dat zo te houden, beperken de omliggende dorpen de openbare verlichting ‘s nachts zo veel mogelijk. Deze astrologische ‘hotspot’ heeft al verschillende prijzen gewonnen voor zijn duurzaamheid. Het reservaat beschikt ook over enthousiaste gidsen die je begeleiden bij je bezoek aan dit… vijfsterrendomein.

Duurzaam verblijven

Duurzame accommodatie wordt even populair als de beroemde pastéis in het land van Vasco da Gama. Hotels en B&B’s kunnen ook bijdragen aan een betere planeet. Op dit ogenblik zijn ecolodges en ecoglamping in de adembenemende natuur hip in Portugal. Je vindt een reeks van dergelijke accommodaties in het noorden van Portugal, zoals de unieke chalets van Quinta Rural of het milieuvriendelijke boetiekcomplex Reserva Alecrim in de Alentejo.

(c) Quinta Rural

Ontdek Portugal met de trein

Op een milieuvriendelijke manier reizen? Dan is de trein een verantwoorde optie. Portugal beschikt over een aanbod van toegankelijke treinen. De moderne treinen van de CP spoorwegmaatschappij brengen je van de gouden zandstranden van de Algarve naar de groene heuvels van Braga of naar de bijzonder interessante steden Lissabon en Porto.

Klik hier voor meer informatie.

Location vacances - Chambres d'hôtes à Figueira Da

Coimbra

BnB

Kamers

35 Personen

6000.00 m2

€ / week

min nachten

Casa Velha do Palheiro 5*

Eiland Madeira

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Alpino Atlantico 4*

Eiland Madeira

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Sofitel Lisbon Liberdade 5* - Geen transfers

Lissabon

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Calheta Beach - Savoye Signature 4*

Eiland Madeira

Club

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

De Yeatman 5*- Geen overdracht

Porto

Verblijf

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten