Een tweede verblijf aan de kust? Dit zijn de duurste en goedkoopste gemeenten!

François Piette,
28-03-2024
Geïnteresseerd in een tweede verblijf aan de kust? Ontdek waar de prijzen stijgen en waar ze betaalbaar blijven.
knokke
maxime renard

De aantrekkingskracht van een tweede verblijf aan de Noordzee blijft onmiskenbaar, maar de trends op de kustvastgoedmarkt van het afgelopen jaar onthullen een gemengde realiteit. Ondanks een aanzienlijke daling van 19,9% van de transacties, stuwt de vraag naar vastgoedpareltjes aan de kust de prijzen omhoog. Volgens de Federatie van Notarissen is de gemiddelde prijs van een appartement met 7,1% gestegen ten opzichte van vorig jaar, ruim boven de inflatie.

Prijzen in stijgende lijn

Investeren aan de Belgische kust vereist nu een aanzienlijk budget. Voor een appartement moet je gemiddeld rekenen op 318.446 euro, en zelfs 397.080 euro voor een adembenemend uitzicht op de dijk.

Waar te investeren aan de kust?

De vraag waar de beste plek is om te kopen varieert aanzienlijk afhankelijk van je budget. In Westende blijven de prijzen het meest toegankelijk met een gemiddelde kostprijs van 171.883 euro voor een appartement. Aan de andere kant positioneert Knokke zich als de meest exclusieve gemeente, waar een vastgoedobject gemiddeld 773.582 euro kost. De grootte van het appartement speelt ook een cruciale rol bij het bepalen van de prijs, variërend van 193.000 euro voor één slaapkamer tot 596.498 euro voor drie slaapkamers.