3 goede redenen om Pays de Saint Gilles Croix de Vie te bezoeken

Julie Docsterd,
22-04-2024
Pays de Saint Gilles Croix de Vie, gelegen in het departement Vendée, is een bijzondere bestemming om te bezoeken, want hier zijn duizend-en-een landschappen te bewonderen, ongeacht het seizoen!
Saint Gilles Croix de Vie
Alexandre LAMOUREUX

Als het Pays de Saint Gilles Croix de Vie wordt beschreven als een “land van passies”, dan is dat omdat het door de seizoenen heen vele activiteiten biedt. Of je nu een sporter of een liefhebber van wandelingen bent, je kan hier genieten van de prachtige landschappen, die het hele jaar door evolueren. Ten slotte is het voor fijnproevers ook een regio met een authentieke gastronomie die de producten van land en zee geweldig combineert.

Fietsparadijs

Saint Gilles Croix de Vie
Julien Gazeau

Als er één plek is die ideaal is om te fietsen, dan is het wel het Pays de Saint Gilles de Croix, dankzij een netwerk van maar liefst 400 km bewegwijzerde paden! Fietsliefhebbers kunnen met een gerust hart trappen in een omgeving die voor hen lijkt voorbehouden. Daarnaast is het sinds begin dit jaar ook mogelijk om te met je gravelbike te genieten van de kleine landweggetjes, met afwisselend met onverharde en grindpaden. Vanuit Saint Gilles Croix de Vie bieden drie gravelcircuits van 50 km, 60 km en 110 km u de mogelijkheid om het achterland te ontdekken, van de kust tot het platteland. Een uitgestrekt gebied dat een verscheidenheid aan geneugten biedt, waarbij regelmatig het type terrein wordt afgewisseld. Dit alles in een groene, rustgevende en veilige omgeving, aangezien de drie circuits zich uitstrekken over een netwerk van kleine wegen met weinig verkeer en op paden en fietspaden.

Heb je zeebenen?

Saint Gilles Croix de Vie
Flavian Couvreur

Als wateractiviteiten centraal staan in je vakantie, zal het Pays de Saint Gilles de Croix je ook kunnen bekoren. Met een kustlijn van meer dan 32 km, verdeeld over drie gemeenten, biedt deze regio namelijk een zeer breed scala aan vrijetijdsactiviteiten op zee die voor iedereen toegankelijk zijn, van zeilen tot kanoën, kajakken en strandzeilen. Het gebied is ook zeer populair speeltuin bij surfers. Vooral de stad Brétignolles sur Mer is een van de meest populaire plaatsen voor surfliefhebbers, zowel de spot van La Sauzaie met zijn reefgolf die de meest sportievelingen plezieren als de stranden van Dunes 1 en 2 die het hele jaar door ideale omstandigheden bieden voor beginners.

Land en zee op het bord

Saint Gilles Croix de Vie
Antoine Tatin

Ten slotte onderscheidt Saint Gilles de Croix de Vie zich ook door zijn gastronomie die de geneugten van het land en de zee combineert, te beginnen met zijn beroemde sardines, trouwens ook het embleem van het gebied. Zij worden gevangen van april tot september en komen grotendeels terecht in de lokale conservenfabrieken, terwijl de rest wordt verkocht op plaatselijke markten, wat de grootst mogelijke versheid garandeert. Deze vis kan gegrild, als rillette of uit blik gegeten worden.

Saint Gilles Croix de Vie
Antoine Tatin

Een andere aantrekkingspunt in de regio, is de wijn van Brem sur Mer, die sinds 2011 geniet van een gecontroleerde benaming “Fiefs Vendéens”, een echte kwaliteitsgarantie die het belangrijke werk van onderhoud en cultivatie van de wijnstokken beloont. Het hele jaar door is het mogelijk om de kelders in deze regio te bezoeken om meer te weten te komen over de wijnproductie van gepassioneerde wijnmakers, die graag zelf toelichting verschaffen.

Wilt u meer weten over deze prachtige streek in het departement Vendée? Aarzel niet om de website van het Pays de Saint Gilles Croix de Vie te raadplegen, die veel nuttige informatie en ideeën voor activiteiten biedt.