Bali: een toeristentaks voor buitenlandse reizigers!

Julie Docsterd,
25-07-2023
Bali start met een toeristentaks om het milieu en de cultuur te ondersteunen en ook de infrastructuur op het eiland te verbeteren.
© Geio Tischler

De Balinese autoriteiten hebben aangekondigd het vanaf 2024 een toeristentaks van 10 Amerikaanse dollar per buitenlandse toerist invoert. Het doel daarvan is om geld in het laatje te brengen voor het behoud van het milieu en de ontwikkeling van de infrastructuur op het populaire eiland.

Details over de taks

Volgens I Wayan Koster, de gouverneur van Bali, zal elke buitenlandse bezoeker deze taks moeten betalen, en dat slechts eenmaal tijdens zijn verblijf. Het bedrag van 150.000 Indonesische Roepia moet elektronisch betaald worden en geldt zowel voor toeristen die toekomen vanuit het buitenland als voor bezoekers die aankomen vanuit andere delen van Indonesië. Indonesiërs zelf zijn vrijgesteld.

© Harry Kessell

Minder zorgen

Zou deze heffing toeristen kunnen afschrikken? De gouverneur denkt van niet: volgens hem zal de toeristenbelasting gebruikt worden om de kwaliteit van het milieu, de cultuur en de infrastructuur te verbeteren, zodat reizen naar Bali comfortabeler en veiliger wordt.

Dit initiatief komt op een moment dat de toeristische sector op Bali aan het herstellen is van de grenssluitingen als gevolg van de coronapandemie. Reizen naar Bali zijn terug mogelijk, de quarantaine voor gevaccineerde reizigers is afgeschaft en sinds maart 2022 worden er opnieuw visa afgeleverd bij aankomst.

Meer verantwoordelijkheid bij toeristen

De invoering van deze taks maakt deel uit van een bredere aanpak om toeristen verantwoordelijker te maken en de lokale tradities te respecteren. De afgelopen maanden hebben een aantal incidenten met respectloos gedrag geleid tot het uitwijzen van toeristen en de publicatie van een bezoekersgids door de lokale autoriteiten.