Bezoek deze Ierse gevangenis, bekend van verschillende films!

Julie Docsterd,
24-09-2023
Kilmainham Prison is een van de beroemdste gevangenissen van Europa. Het was meer dan een eeuw lang de thuisbasis van duizenden gevangenen. Nu ze niet meer in gebruik is, is deze zeker een bezoek waard.
Kilmainham Gaol, Dublin Chris Hill

Het voormalige Kilmainham Gaol, gelegen aan de rand van Dublin in Ierland, werd geopend in 1796. Het was een van de eerste panoptische penitentiaire inrichtingen en was meer dan honderd jaar lang de thuisbasis van veel figuren die betrokken waren bij de strijd voor Ierse onafhankelijkheid.

Mannen, vrouwen en kinderen

In deze gevangenis werden verschillende soorten gedetineerden op dezelfde plek opgesloten: vrouwen, mannen en zelfs kinderen die kleine misdaden hadden gepleegd, zoals het stelen van een appel. De sombere cellen waar de gevangenen waren opgesloten werden verlicht door kaarsen, een ontoereikende warmtebron voor zo’n koude en vochtige plek. Met het uitbreken van de Grote Hongersnood in 1845 werden duizenden Ieren gedwongen om te stelen om te kunnen eten, waardoor de omstandigheden in de gevangenis nog slechter werden door de overbevolking. Paradoxaal genoeg verheugden veel gevangenen zich erop om hier gevangen te zitten, omdat ze wisten dat ze te eten zouden krijgen.

De laatste gevangene werd in 1924 uit Kilmainham vrijgelaten, kort voordat de gevangenis definitief werd gesloten. Dat was Éamon de Valera, die van 1959 tot 1973 president van Ierland werd. Vandaag de dag herbergt de Kilmainham gevangenis geen gevangenen meer, maar het blijft een plek met een rijke geschiedenis.

Rondleiding in de gevangenis

De rondleiding door Kilmainham Gaol begint in de gevangeniskapel, waar Joseph Plunkett trouwde met Grace Gifford kort voordat hij werd doodgeschoten wegens deelname aan de Easter Rising. De rondleiding gaat verder door de gangen die naar de oude cellen leiden en eindigt op de binnenplaats waar de executies plaatsvonden. Het hoogtepunt van de rondleiding is de grote hal van de panoptische gevangenis, een kathedraal van ijzer die geen enkele bezoeker onverschillig laat. Wanneer de rondleiding voorbij is, kan je het gevangenismuseum bezoeken, waar allerlei voorwerpen worden tentoongesteld die ooit toebehoorden aan de gevangenen.

Sinds de renovatie in de jaren 1960 wordt Kilmainham Prison ook gebruikt als filmset. De gevangenis was te zien in The Italian Job (1969), In the Name of the Father (1993) en The Escapist (2008).