Bezoek Firenze: 10 niet te missen pareltjes in de mooiste stad ter wereld?

François Piette,
05-12-2022
Firenze, een renaissancistisch meesterwerk en een uitzonderlijke culturele stad zou de hoofdstad der verfijning genoemd kunnen worden, mocht zoiets bestaan. Ontdek met ons 10 must do’s in de Toscaanse stad!
Vacancesweb.be

Firenze wordt door velen als een van de mooiste steden van Italië gezien, wat, zonder te overdrijven, neerkomt op een van de mooiste steden ter wereld. De stad is een openluchtmuseum, een opvallende getuigenis van de Italiaanse art de vivre. Het is ook een stad waar je rustig in kan slenteren…

1. De Duomo en zijn klokkentoren

De kathedraal van Firenze met de beroemde koepel is zonder twijfel een van de bekendste gebouwen van de stad. De kathedraal werd in het midden van de 15de eeuw gebouwd en is een pareltje, zowel van binnen als van buiten. Mis ook zeker het bezoek aan de klokkentoren niet! De 414 treden geven je een adembenemend zicht over de stad. Een must!

Vacancesweb.be

2. Het Palazzo Vecchio

De Piazza della Signoria is een van de bekendste van de stad en ligt in het hartje van het historische centrum. In het paleis, dat aan het begin van de 14de eeuw werd afgewerkt, zetelde de regering van de Florentijnse Republiek. Vandaag doet het dienst als kantoor van de burgemeester en is het een prachtig en rijk gedecoreerd museum.

Vacancesweb.be

3. De Galleria degli Uffizi

Een onmisbaar museum waar, in alle eenvoud, de grootste kunstcollectie uit de Renaissance terug te vinden is. Schilderijen, standbeelden, wandtapijten: een weelderige collectie van de hand van befaamde artiesten, zoals Leonardo da Vinci, Boticelli, Michel-Angelo en Raphaël.

Vacancesweb.be

4. De doopkapel San Giovanni

Blijf nog even in de buurt van Duomo en de klokkentoren! Het derde meesterwerk op het plein is de doopkapel van San Giovanni uit de 11de eeuw. Haar deuren, ook wel “paradijsdeuren” genoemd, zijn heel bekend en vormen een van de belangrijkste werken uit de Renaissance!

Vacancesweb.be

5. De basiliek Santa Croce

Een van de grootste bouwwerken waarvan het interieur nog indrukwekkender is dan de buitenkant. Geschiedenisfans zullen hiervoor zeker een omweg maken, want Michel-Angelo, Dante, Machiavelli en Galileo hebben hier hun laatste rustplaats gevonden…

Vacancesweb.be

6. Het Palazzo del Bargello

Een paleis dat ook een oude gevangenis was en, vreemd genoeg, een museum dat zo goed als onbekend is bij het grote publiek. Dat is op z’n minst gezegd verrassend, want in de galerijen hangen magistrale kunstwerken van de hand van Donatello en Michel-Angelo.

Vacancesweb.be

7. De Ponte Vecchio

Zoals de naam al aangeeft, is dit de eerste brug van Firenze, gebouwd in 1345. In de 16de eeuw werd de brug voorzien van een geheime doorgang. Het bouwsel valt op door de versieringen en het zicht op de Arno.

Vacancesweb.be

8. De Galleria dell’Accademia

Hier vind je het beroemdste standbeeld ter wereld: David van Michel-Angelo! Een ontroerend kunstwerk dat vervolledigd wordt door andere wonderen van dezelfde kunstenaar. Je vindt er eveneens een mooie collectie muziekinstrumenten.

Vacancesweb.be

9. De San Lorenzo markt

In deze eeuwenoude hallen maak je kennis met de Toscaanse gastronomie. Het water loopt je ongetwijfeld in de mond door de bruisende sfeer en de ontelbare marktkraampjes: charcuterie, fruit, groenten, kazen … Enkel verse en kwaliteitsvolle producten!

Vacancesweb.be

10. Het Palazzo Pitti en de Boboli-tuinen

In dit bouwwerk uit de 15de eeuw, dat gebouwd werd voor de rijke bankier Luca Pitti, vind je vandaag verschillende interessante musea terug. De Boboli-tuinen naast het gebouw zijn ook een bezoek waard. Een wandeling tussen de standbeelden doet zo’n deugd!

Vacancesweb.be