Blegny-Mine, ontdek een authentieke mijn

Julie Docsterd,
02-05-2024
Beleef op 20 km van Luik een ervaring die uniek is in België! Daal af naar 30 tot 60 meter diep onder de grond om een authentieke koolmijn te ontdekken die door de Unesco erkend is als Werelderfgoed!
Blegny-Mine

Blegny-Mine is één van de slechts 4 kolenmijnen in Europa en de enige in België waarvan de ondergrondse mijngangen toegankelijk zijn voor bezoekers via de oorspronkelijke mijnschacht.

Gekleed in een jas en helm krijg je een rondleiding door de mijnschacht die zich op 30 en 60 meter onder de grond bevindt om met eigen ogen te zien hoe steenkool werd ontgonnen. Je komt te weten hoe de steenkool werd gekapt en hoort het lawaai van de machines, en ervaart zo de harde maar fascinerende wereld van de ‘Gueules Noires’, zoals de mijwerkers met hun zwarte gezichten genoemd werden.

Blegny
Olivier Legardien

In de sorteer- en wasinstallaties volg je de reis van de steenkool vanaf de aankomst van het mineraal tot het transport en de verkoop.

Minimale grootte: 1 meter

Combineer een begeleid bezoek aan de mijn met:

– Het mijnmuseum dat de een beeld schetst van acht eeuwen mijnbouw, vrij te bezoeken;

– Een ontdekkingstocht in het biotoop van de terril, met het leven op en rond de terril;

– Een tocht aan boord van de toeristische treintjes door de oude stad Dalhem en de ‘bocagelandschappen’ van het Pays de Herve.

Speeltuin, brasserie, minigolf

https://www.blegnymine.be/nl

 

 

Coverfoto : ©Olivier Legardien