Brussel-Parijs per trein: een nieuwe verbinding voor 2024

Julie Docsterd,
26-07-2023
De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS en diens Franse collega SNCF Voyageurs werken samen aan een ambitieus project tussen Parijs en Brussel...
Chris Karidis

Het doel? Tegen eind 2024 een gewone treinverbinding tot stand brengen tussen Brussel en Parijs. Beide bedrijven hebben hun wens om deze nieuwe dienst te exploiteren al kenbaar gemaakt aan hun respectievelijke spoorwegregulatoren.

Het zal niet gaan om een geïsoleerde dienst, maar om meerdere dagelijkse ritten. De NMBS verduidelijkt: “De reis zal worden uitgevoerd met reguliere treinen (locomotief en passagiersrijtuigen) die zijn aangepast aan internationaal verkeer. De beoogde spoorwegdienst moet Brussel-Zuid en Parijs-Noord met elkaar verbinden.

Het project wordt momenteel onderzocht om de haalbaarheid ervan te evalueren en de wil is er om de lijn zo snel mogelijk te activeren. Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit juicht het initiatief toe en verklaart: “Naast het aanbod van hogesnelheidstreinen ben ik ervan overtuigd dat er een grote vraag is naar goedkopere en regelmatigere spoorverbindingen via reguliere internationale treinen.

De geplande lancering van deze dienst is eind 2024, maar de optimistische minister hoopt op een vroegere start. Hij wil dat deze dienst beschikbaar is voor de vele Belgen die in 2024 naar de Olympische Spelen in Parijs reizen. Hij benadrukt het belang van dit aanbod, dat “de meest milieuvriendelijke manier” zou kunnen zijn om naar de Spelen te reizen.