Brussels Airlines vliegt nu ook naar Krakau

Rédaction / Redactie,
17-04-2024
Op 3 april opende Brussels Airlines een nieuwe rechtstreekse route die de hoofdstad van Europa verbindt met Krakau, de mooiste stad van Polen.

Nieuwe bestemmingen volgen elkaar op vanuit Brussels Airport! Zes nieuwe luchtvaartmaatschappijen landen vanaf het zomerseizoen op de luchthaven Brussel-Nationaal te landen en bieden nieuwe bestemmingen aan. Dit is het geval voor Larnaca, Singapore, Shanghai, Bergen, Bari, Bacău, Gazipaşa en Brive, evenals Krakau en Nairobi,  waarvan de vluchten zullen worden uitgevoerd door Brussels Airlines. Deze zomer vliegt de Belgische luchtvaartmaatschappij naar 88 bestemmingen, waarvan wel 18 in Sub-Sahara Afrika!

poland
dawid labno

De Poolse Parel

Dertig jaar na de val van de Sovjet-Unie is Krakau uitgegroeid tot een van de topbestemmingen van Midden-Europa. Van de middeleeuwse oude stad tot de oude Joodse wijk en zijn indrukwekkende zoutmijn, de voormalige Poolse hoofdstad verleidt liefhebbers van kunst, erfgoed en cultuur.

Het Wawel-kasteel, een enorm architectonisch complex op een heuvel dat in verschillende tijden is gebouwd en dat een indrukwekkende collectie Vlaamse wandtapijten (een van de grootste ter wereld!), renaissancemeubels en Italiaanse en Nederlandse schilderijen herbergt is een bezoekje meer dan waard. Andere must-sees: het marktplein (Rynek Glowny), met zijn lakenhalle, en het grootste middeleeuwse plein van Europa, maar ook de majestueuze Notre-Dame-basiliek met het pas gerenoveerde 15e-eeuwse altaarstuk en ten slotte het Museum van de Czartoryski-prinsen met verschillende schilderijen van Rembrandt en de Dame met hermelijn van Leonardo da Vinci.

tomasz-zielonka

Maak ook zeker een wandeling door de Joodse wijk van de stad, waar u sinds een tiental jaar een bezoek kunt brengen aan het Mocak, het plaatselijke museum voor hedendaagse kunst, en aan het nieuwe Schindler Museum dat de donkerste dagen van de nazi-bezetting volgt. Ook niet te missen  is de Wieliczka-zoutmijn, een van de grootste van Europa en die sinds 1978 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

poland
yoav-aziz

Een rijke culinaire traditie

De vitaliteit van de stad komt ook tot uiting op culinair gebied. Het bewijs: Krakau werd  in 2019 uitgeroepen tot Europese hoofdstad van de gastronomie en heeft een restaurant met een Michelinster, Bottiglieria 1881. Of het nu gaat om dit populaire adres of etablissementen die door dezelfde culinaire gids worden aanbevolen, de lokale keuken onderscheidt zich door creatieve en evenwichtige gerechten, versterkt door een Scandinavische, Russische of Duitse invloed. Het is ook belangrijk om de sterke invloed van de Joodse cultuur te erkennen, want voor de Tweede Wereldoorlog was deze bevolking zeer talrijk en invloedrijk in het land. Een van de hoogtepunten om  te proberen: pierogi (ravioli die hartig of zoet gegeten kan worden), bigos (een gegarneerde zuurkool), kotlet schabowy (gepaneerde varkenskotelet), placki ziemniaczane (aardappelpannenkoekjes) of barszcz czerwony, een bietensoep.

meal
eugen-kucheruk

Krakau is een perfecte bestemming voor een weekend met familie, vrienden of zelfs als koppel. Brussels Airlines vliegt er dagelijks naartoe vanaf €90 per vlucht.

Pierre-Benoît Sepulchre