Bulgarije en Roemenië in de Schengen-zone!

Julie Docsterd,
08-01-2024
Bulgarije en Roemenië zullen vanaf 31 maart gedeeltelijk deel uitmaken van de Schengen-zone, een cruciale stap in de Europese integratie.
Bulgaria
Neven Myst

Na 12 jaar onderhandelen zijn de 27 EU-lidstaten het unaniem eens geworden over het opheffen van de controles aan de lucht- en zeegrenzen van Bulgarije en Roemenië, en dat vanaf 31 maart. Deze beslissing, die werd toegejuicht door de Europese Commissie, betekent een belangrijk keerpunt voor de twee landen, die sinds 2007 lid zijn van de EU.

De weg naar de integratie

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen uitte haar tevredenheid en beschreef dit als een historische dag en een trots moment voor de inwoners van Bulgarije en Roemenië. Sinds 2011 achtte de Commissie de twee landen klaar voor het Schengenlidmaatschap, maar politieke obstakels, onder andere het veto van Oostenrijk in 2022, vertraagden hun integratie.

Sterke engagementen

Om de bezorgdheid over illegale immigratie weg te nemen, hebben de regeringen in Sofia en Boekarest beloofd om de strijd hiertegen aan te scherpen. Een gezamenlijke verklaring met Wenen maakt deel uit van deze inspanning. Ze hebben ook beloofd om de Europese wetgeving volledig toe te passen, vooral met betrekking tot asielaanvragen.

De volgende stappen

Er moet nog een besluit worden genomen over het opheffen van de controles aan de landgrenzen. De uitbreiding van het Schengengebied, dat momenteel 23 van de 27 EU-lidstaten en vier partnerlanden omvat, is een verdere stap in de richting van een Europa zonder binnengrenzen.

Grote impact

De uitbreiding van het Schengengebied zal het vrije verkeer aanzienlijk vergemakkelijken en de economische en culturele banden tussen de lidstaten versterken. Er blijven echter uitdagingen, vooral op het vlak van veiligheid en het beheer van migratiestromen.