Cambodja wil dolfijnen in gevaar redden!

Julie Docsterd,
07-01-2023
Onlangs werden 3 dolfijnen gedood door vislijnen en visnetten in Cambodja. De Cambodjaanse premier heeft daarom besloten deze bedreigde zoogdieren te beschermen.

De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft opdracht gegeven tot de invoering beschermde zones voor met uitsterven bedreigde dolfijnen aan de Mekong-rivier. De dolfijnen van Irrawaddyz zijn bekend om hun uitpuilende voorhoofden en korte snuiten. Zijn zwommen steeds in een groot deel van de Mekong-rivier, maar in de afgelopen decennia is hun terrein beperkt tot een 190 km lang stuk tussen de noordoostelijke provincie Kratie in Cambodja en de grens met Laos.

Hun populatie is gestaag afgenomen sinds hun eerste telling in 1997, toen er 200 werden geteld in vergelijking met 90 momenteel. Deze daling wordt toegeschreven aan een verlies van habitat en destructieve visserijpraktijken. De brutale dood van drie van deze dieren in de vruchtbare leeftijd, die vorige maand in één week stierven, alarmeerde natuurbeschermers, die hebben opgeroepen tot dag- en nachtpatrouilles om dolfijnen te beschermen tegen illegale visserij.

Dolfijnen trekken toeristen aan

Tijdens een ceremonie in Kratie beval Hun Sen de autoriteiten om drijvende bakens te installeren rond de aangewezen beschermde gebieden, waarin er een “absoluut verbod” op vissen zal zijn. “De Mekong-rivier, de thuisbasis van dolfijnen en bijna uitgestorven vissoorten, moet goed worden beheerd, zodat dolfijnen niet verstrikt raken in de visnetten,” zei hij.  “Dolfijnengebieden moeten volledig worden beschermd,” voegde hij eraan toe, met de boodschap dat de aanwezigheid van deze zoogdieren bijdraagt aan het lokale toerisme.

Elf van hen stierven in 2022, wat het totale aantal dolfijnen dat de afgelopen drie jaar is omgekomen op 29 brengt, volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF). Cambodja is de thuisbasis van de grootste populatie Irrawaddy dolfijnen, die ook voorkomen in rivieren en meren in Birma, Indonesië, India en Thailand.