Caravan: 5 dingen die je moet weten voor je de stap zet!

Julie Docsterd,
14-04-2024
Spreekt het idee van erop uit te trekken met net als een slak je huis op je rug je wel aan? Dit zijn 5 dingen die je absoluut moet weten voor je een caravan op de kop tikt!
caravane
Blake Wisz

1. Budget en verborgen kosten

Bepaal eerst en vooral hoeveel je wil uitgeven. Denk daarbij naast de aankoopprijs ook aan de bijkomende kosten: verzekering, onderhoud, stalling (heb je de ruimte of moet je een staanplaats huren?) en eventuele reparaties. Een caravan kan een aanzienlijke investering zijn, dus onderschat de bijkomende kosten niet.

2. Nieuw of tweedehands?

Nieuw kopen biedt gemoedsrust dankzij de garantie, maar dat kost je natuurlijk wel extra: reken op een prijs tussen de €10.000 en €50.000. Tweedehands kan je dan weer koopjes doen (gemiddeld €10.000), maar let op wat je koopt. Inspecteer de algemene staat en kijk uit naar schimmel of tekenen van waterinsijpeling. Een duidelijke onderhoudsgeschiedenis is een pluspunt.

3. Grootte en inrichting

De grootte van de caravan beïnvloedt logischerwijs het comfort en de praktische bruikbaarheid. Denk aan het aantal personen waarmee je reist, het soort reizen dat je wil maken en de ruimte die je nodig hebt. Let erop dat de indeling van het interieur je ligt: keuken, badkamer, leefruimte. Functionaliteit is de hoofdzaak!

4. Is ze compatibel met je voertuig?

Niet alle auto’s kunnen een caravan trekken. Controleer het maximale sleepvermogen van je auto. Een te zware caravan trekken, kan gevaarlijk zijn en is ook illegaal! Goed om te weten: niet alle elektrische voertuigen kunnen een caravan trekken. Als ze dat wel kunnen, moet je er rekening mee houden dat hun stroomverbruik de pan uit swingt!

5. Wetgeving en verzekering

Vraag na wat de wetgeving is rond caravans in de landen die je wil bezoeken (je bent niet overal welkom en wordt misschien verbannen naar specifieke zones). En hoe het zit met de verzekering, die absoluut een must is: kies voor een uitgebreide dekking tegen ongevallen, diefstal en natuurschade.