Chinese Muur: 5 mysteries ontrafeld!

Julie Docsterd,
05-05-2024
De Chinese Muur is niet zomaar een muur, maar wel een schat aan verborgen geschiedenis. Dit militaire monument, dat ooit 21.000 km lang was, geeft ons 5 van zijn geheimen bloot.
great wall
Hanson Lu

Ondergronds labyrint

Achter de majestueuze hoogte van de Grote Muur gaat een mysterieus ondergronds netwerk schuil. Deze tunnels, ontworpen om voorraden op te slaan en troepen te verplaatsen, zijn een bewijs van het Chinese militaire vernuft.

De onzichtbare muur

De Chinese Muur, die in antieke tijden gebouwd werd, maakt gebruik van materialen die opgaan in het landschap. Op sommige plaatsen lijkt hij bijna te verdwijnen in de omgeving, een camouflagestrategie die bedoeld is om indringers te verschalken.

great wall
Max Van Den Oetelaar

Verborgen boodschappen

Geheime inscripties en symbolen die in de stenen gekerfd zijn, vertellen niet alleen het verhaal van de bouw, maar ook van de mensen die eraan hebben gewerkt. Deze tekens, vaak niet zichtbaar, zijn boodschappen tussen de wachters of persoonlijke getuigenissen.

De legende van de draak

Volgens de legende is de Chinese Muur de belichaming van een draak. Deze mythe verklaart de rondingen en contouren van de muur, die zich aanpast aan het terrein als het lijf van een draak die zich een weg baant door bergen en valleien.

great wall
William Olivieri

Keizerlijk kerkhof

Weinig geweten is dat dit gigantische bouwwerk de laatste rustplaats was van duizenden arbeiders. De Chinese Muur kent verschillende geïmproviseerde begraafplaatsen, waardoor het een openluchtbegraafplaats is geworden.

great wall
Max Van Den Oetelaar