Terug

Cornwall, waarom moet je dit stukje Engeland ontdekken?

07/12/2021

In het uiterste zuidwesten van Engeland vormt Cornwall een smal schiereiland met gekartelde kustlijn die in de zee van het Kanaal duikt. Land’s End, het meest westelijke punt, wordt geplaagd door de wind en de wilde golven. Op andere plekken vind je scherpe kliffen, discrete stromen, onherbergzame heidevlaktes en kleurige havenstadjes. Dit wordt een sprong in het onbekende.

Porthcurno: wit zand, turkooisblauwe zee en kliffen Charles Mahaux

Land van legendes en de Ridders van de Ronde Tafel

Het was in Cornwall, een onherbergzaam gebied, dat de laatste Keltische stammen, verdreven door de Normandische invasies, een toevluchtsoord vonden. Ook vandaag nog worden de oude Keltische tradities in ere gehouden. Het isolement van de bevolking op dit smalle rotsachtige schiereiland, vol baaien en landtongen, heidevelden en inhammen, heeft het ontstaan bevorderd van een levendige folklore, gevoed door een fabelachtige geschiedenis.

De schaduw van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel hangt nog steeds over dit gebied, thuis van de fee Morgane en Merlijn de Tovenaar. Het dorp Tintagel, gelegen aan de ruige kustlijn, wordt gedomineerd door de romantische ruïnes van een kasteel waar Koning Arthur geboren zou zijn, Tintagel Castle.

St-Michael’s Mount, de Cornische replica van de Bretoense Mont St-Michel, een citadel die verankerd ligt op de top van een granieten rots, valt op in het licht van de ondergaande zon, en geeft een opvallend donker aura af.

St-Michael’s Mount Charles Mahaux

Een land van zeevaarders

De inwoners van Cornwall zijn in de eerste plaats mensen van de zee, zelfs van smokkelaars en schipbreukelingen. Hoewel plaatselijke historici terughoudend zijn om toe te geven dat strandjutters ooit het gebied teisterden, is iedereen het erover eens dat sommigen vuur lieten ontbranden om schepen op de riffen te lokken en dan overgingen tot plundering.

Polperro, een voormalig smokkelaarsnest

Weggestopt diep in een rotsachtige inham, herbergde dit kleine vissershaventje vroeger geheime schuilplaatsen om goederen uit handen van de douane te houden. Vandaag is het één van de meest charmante havenstadjes van Cornwall, met zijn mooie witgekalkte huisjes met fleurige bloembakken, en kronkelende steegjes vol vakwerkhuizen met blauwe luiken.

Polperro, een voormalig smokkelaarsnest Charles Mahaux

Van aan de ene haven kom je uit bij een andere en verder nog vele anderen… Kades waar een vuurtoren brandt, gekleurde boten die dansen op het ritme van de getijden, vissersboten die door meeuwen omcirkeld worden, en overal dezelfde kleine huisjes die eruit zien als poppenhuizen.

De haven van St Ives richt zich op de zee Charles Mahaux

Land van ecologie en opmerkelijke tuinen

De nabijheid van de Golfstroom bevordert een microklimaat dat zorgt voor de uitzonderlijke bloei van een grote hoeveelheid planten die je hier niet verwacht.

Een bezoek aan de tuinen van Cornwall is een reis naar een plek waar de mens doet alsof hij de grillen van de natuur overstemt. De Verloren Tuinen van Heligan is een magisch landgoed met een verscheidenheid aan landschappen, waaronder een jungle van weelderige exotische planten of tunnels van bamboe, palmen en boomvarens.

Cornwall Gardens, de kunst van het ontwerpen van rotstuinen Charles Mahaux

Het Eden Project, de grootste serre ter wereld.

Deze futuristische site omvat 5 koepels met een geodetische structuur die onderdak bieden aan plantensoorten van over de hele wereld, gegroepeerd langs een prachtig aangelegd pad. Of hoe je in een paar uur van het ene continent naar het andere kunt reizen door je te laten overweldigen door het belang van de plantenwereld die door allerlei menselijke activiteiten bedreigd wordt.

Het Eden Project, de grootste serre ter wereld Charles Mahaux