Cruises en het milieu: Welke impact?

Julie Docsterd,
02-09-2021
Deze immense liners zijn regelmatig het doelwit van de scherpste kritiek. Gerechtvaardigde kritiek? Welke maatregelen worden er genomen om de milieueffecten van deze krachtige schepen te beperken?

MSC Cruises, een belangrijke speler in de sector (1 op de 2 Belgische cruisepassagiers kiest voor MSC), vertelde ons over de maatregelen die zijn genomen om de uitstoot, het verbruik en het afval van zijn cruises te beperken.

“De zeeën en oceanen hebben altijd centraal gestaan in de activiteiten van MSC Cruises en we voelen ons diepgaand verantwoordelijk voor het behoud en de bescherming ervan”, aldus Patrick Pourbaix, Managing Director van het bedrijf in Frankrijk, België en Luxemburg.

Luchtkwaliteit?

Sinds eind vorig jaar zijn 11 van de 17 schepen van de groep uitgerust met een uitlaatgasreinigingssysteem met gesloten circuit, dat tot 98% zwaveloxide elimineert, aldus de operator. P.J. Pourbaix geeft ook aan dat de overige schepen eind 2021 allemaal zullen zijn omgebouwd naar dit systeem. Bovendien zijn de schepen uitgerust met katalytische reductiesystemen om de uitstoot van stikstofoxiden met 90% te verminderen, door ze om te zetten in water en stikstofmoleculen.

Naar een drastische vermindering van de CO2-uitstoot

De technische vooruitgang heeft ook geleid tot een betere efficiëntie van de motoren, die veel schoner zijn dan voorheen: MSC Cruises kondigt aan dat “[hun] nieuwste schip, de MSC Grandiosa, 28% minder brandstof per passagier nodig heeft, wat neerkomt op een vermindering van 255 kg kooldioxide per passagier per cruise.”

“Intelligent” verbruik

Om hun energieverbruik te verminderen, “hebben alle schepen van MSC Cruises die sinds 2017 in dienst zijn, de capaciteit om hun energievoorziening te garanderen door aansluiting op het lokale elektriciteitsnetwerk van de aanloophavens. Maar daar houdt de energiebesparing niet op: het verwarmingssysteem is bijvoorbeeld van het “intelligente” type. Het kan warmte opnemen uit de machinekamer of de wasruimte, bijvoorbeeld om het zwembad te verwarmen.

Water, een kostbare bron…

Naast “conventionele” maatregelen, zoals het sorteren van afval, zet MSC Cruises zich in om schepen op het water te zetten die al het verse water dat aan boord wordt verbruikt, kunnen genereren en behandelen (of het nu gaat om douchen, drinken of wassen). Voordat het in zee wordt geloosd, wordt dit water zo gezuiverd dat het een “bijna-kraanwaterkwaliteit” bereikt.

Sinds begin 2020 compenseert het bedrijf ook de kooldioxide-uitstoot van al zijn schepen zonder extra kosten door te investeren in herbebossingsprojecten en hernieuwbare energie.