Daarom verkiezen expats deze 10 steden

Julie Docsterd,
31-12-2022
In dit internationale klassement hebben we deze keer niet over records wat de prijzen per m² betreft, maar wel over de favoriete bestemmingen van expats.
Valencia William Carletti

Voor deze editie 2022 van de ‘Expat City Ranking’, een ranglijst opgesteld door InterNations, ‘s werelds grootste expat community met meer dan 4,5 miljoen leden, staat het Spaanse Valencia bovenaan de lijst van steden die de voorkeur genieten van expats.

Een rangschikking volgens 5 criteria

Deze jaarlijkse ranglijst houdt rekening met 5 criteria die als essentieel worden gezien voor expats:

  • – De levenskwaliteit
  • – Het gemak om je er te vestigen
  • – Het werk
  • – De financiën
  • – De ‘Expat Essentials’ index , die de digitale, administratieve en woningsituatie in acht neemt, alsook de taal.

Wat is er dan zo aantrekkelijk aan het Spaanse Valencia? Vooral de levenskwaliteit, maar ook de veiligheid, het gemak waarmee je je er kan vestigen en de redelijke levenskost van levensonderhoud. Valencia eindigt voor Dubai, dat gewaardeerd wordt omwille van  zijn “ideale locatie voor werk en vrije tijd” en Mexico, dat beschouwd wordt als “vriendelijk en betaalbaar maar onveilig”. Lissabon, Madrid, Bangkok, Basel, Melbourne, Abu Dhabi en Singapore volgen in de top 10.

Brussel loopt achter, Parijs is de rode lantaarn

De Europese hoofdstad staat op de 25ste plaats, dus onderaan het klassement. De eeuwige problemen met mobiliteit, properheid en veiligheid zijn daar waarschijnlijk de belangrijkste redenen voor.

Merk op dat er geen enkele Franse stad in de top 10 staat van steden waar het goed is om als expat naartoe te trekken. Parijs krijgt een povere beoordeling als Europees hekkensluiter inhet klassement. Onderaan vinden we ook de Europese steden Rome, Milaan, Hamburg, Frankfurt, en ook Tokio en Johannesburg. De Franse hoofdstad staat op de 48e plaats vanwege de administratieve procedures die als complex ervaren worden, de moeilijkheid om huisvesting te vinden, de kille ontvangst door de plaatselijke bevolking, de hoge kosten van levensonderhoud en een sterk gevoel van onveiligheid.

In Johannesburg (50ste) wordt ook gewezen op een gebrek aan veiligheid. In Frankfurt (47ste) ervaren expats een aantal moeilijkheden met de administratie en de taal.