Mobiliteit van jongeren naar Groot-Brittannië wordt ingewikkelder!

Julie Docsterd,
06-05-2024
Londen verwerpt een voorstel van de EU dat de mobiliteit van jongeren makkelijker wil laten verlopen na de Brexit.
london
Jamies Davies

Londen heeft besloten om een einde te maken aan de Europese hoop op een eenvoudige mobiliteit van jongeren tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De Europese Commissie had een plan voorgesteld dat als “ambitieus maar realistisch” werd omschreven, waardoor jongeren tussen de 18 en 30 jaar maximaal vier jaar in een gastland zouden kunnen blijven. Downing Street heeft het idee echter resoluut van tafel geveegd door te zeggen dat er geen mobiliteitsregeling voor de hele EU zal komen en dat het door de Brexit beëindigde vrije verkeer van personen niet opnieuw zal worden ingevoerd. Een koude douche…

Welke alternatieven?

Een woordvoerder van Downing Street wees erop dat het Verenigd Koninkrijk al bilaterale overeenkomsten heeft met 13 landen, waaronder Australië en Nieuw-Zeeland, en open blijft staan voor onderhandelingen met andere internationale partners, waaronder EU-lidstaten, “waar dit in het belang van het VK is en de vaardigheden en vooruitzichten van onze jongeren ten goede zal komen”.

Impact voor studenten

De impact van de Brexit op studenten is significant. Jongeren uit de EU die in het Verenigd Koninkrijk willen studeren, krijgen nu af te rekenen met een aanzienlijk hoger bedrag voor het inschrijvingsgeld: gemiddeld 22.000 Britse pond per jaar voor een bacheloropleiding, vergeleken met ongeveer £9.000 voor inwoners van het land.