Daarom verschillen de prijzen van paspoorten tussen gemeentes

Julie Docsterd,
17-01-2024
Van een zestigtal euro tot meer dan honderd… de prijs van je paspoort kan naargelang de gemeente waarin je woont tot wel het dubbele kosten. We leggen je uit waarom.
passport
dr

In België hangt de prijs van een paspoort af van vier criteria: de leeftijd van de aanvrager (minderjarig/volwassen), de aanvraagprocedure (normaal of dringend), het aantal pagina’s (32 of 64 pagina’s) en tot slot eventuele lokale taksen.

De prijs van een gewoon paspoort met 32 pagina’s bedraagt €65. Dat is inclusief de productiekost (€35) en consulaatkosten (€30). Als je je paspoort via de spoedprocedure bestelt, kost het je €240. Dat zijn de ‘officiële’ tarieven die geldig zijn in bepaalde gemeentes, waaronder Knokke, Beauvechain en Libramont.

Maar gemeentes mogen zelf beslissen om een extra taks te heffen, waardoor het bedrag dat je moet betalen om je dierbare bordeauxrode reispas te krijgen een stuk hoger kan komen te liggen. Terwijl sommige gemeenten maar een paar euro extra vragen, zoals bijvoorbeeld het geval is in Antwerpen (€70,50), Luik en Brugge (€75), of zelfs een twintigtal, zoals Bergen en Namen (€85), verdubbelen de taksen andere gemeentes de prijs bijna. Voorbeelden daarvan zijn Elsene en Vorst in Brusselse gewest, waar je respectievelijk maar liefst €100 en €110 moet betalen! Vorst is daarmee zelfs Belgisch recordhouder…