De 6 mooiste Alpensteden

Apolline Garente,
25-10-2021
Bergachtige landschappen zijn altijd indrukwekkend, dankzij hun grandeur en natuurpracht, die je bijzonder klein doen voelen. De Alpen spreiden zich uit over verschillende Europese landen, en staan bekend om hun indrukwekkende schoonheid. Als je die wil ontdekken, kan je enkele van de mooiste dorpen van deze bergketen niet links laten liggen.

Lauterbrunnen, Zwitserland

Gelegen in het grootste natuurreservaat van Zwitserland is Lauterbrunnen een magnifieke plek. Omgeven door bergen, niet minder dan 72 adembenemende watervallen en groene, met bloemen gevulde weiden, is Lauterbrunnen een echt paradijs. In de winter is het dorp de poort tot de grote skigebieden van Wengen-Kleine Scheidegg en Mürren-Schilthorn. In de zomer kan je de groene omgeving te voet verkennen of een idyllisch geel treintje nemen dat je de bergen in brengt.

Alpbach, Oostenrijk

Het Oostenrijkse Alpbach, een bubbel van frisse lucht, staat voor geluk, ontspanning en vakantie. De vergezichten zijn er prachtig, echt een dorp als op een postkaart. Je kan hier je vakantie doorbrengen in de zomer of in de winter, de skigebieden zijn gemakkelijk bereikbaar en de sneeuwschoenwandelingen zullen je verbazen. Maar ook in de zomer is Alpbach met niets te vergelijken. De koeien grazen vredig in de grote smaragdgroene weiden, en de Wiedersberger Horn gaat om de twee weken speciaal open voor een adembenemende zonsopgang, zoals je die nog nooit gezien hebt.

Garmisch-Partenkirchen, Duitsland

Garmisch-Partenkirchen ligt in Beieren, aan de Oostenrijkse grens, en is uitgegroeid tot één van de bekendste skigebieden van Duitsland. Eerst en vooral om de kwaliteit van de geboden mogelijkheden. Toegang tot vier skigebieden met in totaal 60 kilometer pistes, met keuze uit steile hellingen en hellingen geschikt voor beginners, wandelen in de winterse landschappen en adembenemende vergezichten, waar je ook kijkt. Maar Garmisch-Partenkirchen is ook een typisch Beiers dorp: kleurrijke gevels, geurige bloemen en overal in de stad monumenten, kloosters, kastelen, abdijen… Kortom, een plek die het hele jaar door iets te bieden heeft.

Monte Lussari, Italië

In Monte Lussari, het hoogste punt tussen Italië, Slovenië en Oostenrijk, vindt je een klooster dat dateert uit 1360. Je kan er naartoe met een kabelbaan, en je houdt best je ogen open en je adem in als je de top bereikt, want er staat je een panoramisch uitzicht over de vallei van Tarvisio en alle omringende bergen te wachten. Wie meer moed heeft, kan de klim te voet proberen, langs de het pelgrimspad. Je beloning bestaat uit de restaurantjes en cafés in het dorp. Vanaf de top kan je genieten van het uitzicht en op adem komen, verder de berg op lopen of in de winter naar de Prampero skipiste trekken, die langs de bergwand naar beneden glijdt.

Chamonix, Frankrijk

Chamonix is uitgegroeid tot een hippe vakantiebestemming en trekt elk jaar meer en meer mensen aan. De locatie is prachtig, gedomineerd door de Mont Blanc, luxehotels, een verlicht dorp en high-end winkels. Maar de grootste aantrekkingskracht van Chamonix is niet het dorp, maar wel de omringende natuur. De flora en fauna is er overvloedig aanwezig. In de zomer zijn de rotsachtige bergen en weiden een thuis voor veel dieren, die je kan spotten als je geduldig en stil bent. In de winter is de rust van het besneeuwde landschap een echte verademing. Neem de tijd om te gaan sneeuwschoenwandelen en even weg te zijn van de toeristische trekpleisters.

Yvoire, Frankrijk

Aan de oevers van het Meer van Genève wordt Yvoire gezien als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het is een klein middeleeuws dorp, en zijn charme betovert alle bezoekers die er komen. De bloementuin met een bedwelmend parfum, vestingmuren en grote versterkte poorten uit lang vervlogen tijden, het imposante kasteel van Yvoire en natuurlijk het meer van Genève dat een betoverend zicht biedt op de Alpenpieken en uitkomt in Zwitserland als je de tijd neemt om het over te steken.