De kolos van Rhodos: het mysterie van dit verdwenen wereldwonder

De Kolos van Rhodos is één van de Zeven Wereldwonderen uit de Oudheid, een symbool van kracht en vindingrijkheid.

colossus of rhodes
vw

De Kolos van Rhodos was veel meer dan zomaar een standbeeld, het was een technisch hoogstandje uit de Oudheid. Deze bronzen reus stond aan de ingang van de haven van Rhodos en was ongeveer 33 meter hoog, zowat even hoog als een modern gebouw van tien verdiepingen. Het werd in 280 voor Christus gebouwd door de beeldhouwer Charès van Lindos en symboliseerde de overwinning van Rhodos op de belegeraar Demetrios Poliorcetes.

Architectuur en symboliek

De Kolos stelde Helios voor, de zonnegod en beschermer van het eiland. De interne structuur was gemaakt van steen en ijzer, terwijl de buitenkant bedekt was met bronzen platen, die de huid van het standbeeld vormden. Dit Wereldwonder combineerde kunst, religie en technologie en weerspiegelde het culturele en spirituele belang van het monument voor de inwoners van Rhodos.

colossus of rhodes
vw

Het lot van de Kolos

Helaas was de Kolos geen lang leven beschoren. In 226 voor Christus verwoestte een hevige aardbeving het beeld. De overblijfselen van de Kolos bleven meer dan 800 jaar staan, een attractie op zich, totdat ze werden verkocht door de Arabische bezetters.

De niet te missen hotspots van Rhodos

  • Het oude stadscentrum van Rhodos: Een reis terug in de tijd doorheen geplaveide straten en Middeleeuwse gebouwen.
  • Het Paleis van de Grootmeesters: Een architecturaal meesterwerk dat dateert uit de tijd van de Orde van Sint-Jan.
  • De Akropolis van Lindos: Ontdek de oude ruïnes met een adembenemend zicht op de Egeïsche Zee.
  • De stranden van Rhodos: Kristalhelder water en fijne zandstranden, ideaal voor ontspanning en watersporten.
  • De vallei van de vlinders: Een uniek ecosysteem, waar je tijdens de zomer duizenden vlinders vindt.
colossus of rhodes
vw

 

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆