Terug

De redders maken zich zorgen: als je naar zee gaat, let dan goed op je kinderen!

04/08/2022

Reddingswerkers luiden de noodklok bij ouders: in juli 2022 raakten 879 personen verdwaald aan de Belgische kust, bijna evenveel als in de hele zomer van 2021.

Derek Thomson

De overgrote meerderheid van de mensen die gedesoriënteerd raken, zijn kinderen. In sommige gevallen zijn het ook senioren of volwassenen met een handicap. Enkel in juli 2018 lag het aantal verdwijningen hoger (1.100).

De prachtige zomer waarvan we genieten, trekt veel toeristen naar de Belgische stranden“, zegt de intercommunale reddingsdienst van de West-Vlaamse Kust (IKWV). “Het probleem is dat er geen verloren kinderen zouden moeten zijn”, verklaart voorzitter Bert Gunst, die ouders en metgezellen vraagt om “hun kroost nooit alleen achter te laten” of op zijn minst  een oriëntatiearmband aan hun pols te doen.

Een veiligheidsprobleem

De prioriteit van redders is de veiligheid van zwemmers en mensen die watersport beoefenen te waarborgen, evenals toeristen die onwel of gewond zijn te helpen. Als hun aandacht regelmatig wordt afgeleid door paniekerige ouders omdat hun kinderen nergens te bekennen zijn, kunnen ze zich niet meer volledig wijden aan deze taken en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan“, besluiten de reddingsdiensten.