Dit is een van de heetste en kleurrijkste zwembaden ter wereld…

Julie Docsterd,
01-11-2023
De Grand Prismatic Spring blijft toeristen fascineren met een natuurlijk spektakel van oogverblindende kleuren. We nemen je mee naar het hart van Yellowstone National Park, in de Verenigde Staten!
Grand Prismatic Spring
James Lee

Grand Prismatic Spring is de grootste warmwaterbron in de Verenigde Staten en de op twee na grootste ter wereld. Deze natuurlijke schat ligt in Yellowstone National Park en staat bekend om zijn levendige kleuren die doen denken aan de regenboog: van rood tot blauw, oranje, geel en groen. Deze schitterende kleuren zijn het resultaat van de microbiële lagen die het mineraalrijke water omhullen. Afhankelijk van het seizoen variëren deze lagen van donkergroen in de winter tot oranje en rood in de zomer.

Grand Prismatic Spring
Nina Luong

Een beetje geschiedenis

Grand Prismatic Spring werd in 1871 ontdekt door geologen van de Hayden Geological Survey en kreeg zijn naam vanwege zijn opvallende kleur. De eerste vermeldingen van deze bron zijn afkomstig van Europese ontdekkingsreizigers en landmeters uit de 19e eeuw. In 1839 noteerde een groep pelsjagers het bestaan van een “borrelend meer”, waarschijnlijk Grand Prismatic Spring, met een indrukwekkende diameter.

Grand Prismatic Spring
Chris Leipelt

Een bovennatuurlijk landschap

Met een diameter van meer dan 110 meter en een diepte van 35 meter is Grand Prismatic Spring groter dan een voetbalveld en dieper dan een gebouw van tien verdiepingen. De krater bestaat voornamelijk uit zwavel en ijzeroxide, waardoor het vaak wordt vergeleken met een reusachtige ketel.

Grand Prismatic Spring
Keely Klenke

Hoe bezoeken?

Voor degenen die dit kleurrijke spektakel willen bewonderen, zijn er twee opties: een wandeling door het Midway Geyser basin of een uitzicht vanaf de top van de Grand Prismatic Spring Overlook. Hoewel het uitzicht over het algemeen spectaculairder is vanaf de top, biedt een wandeling over de paden ook een unieke ervaring.