Dit is het koudste dorp van België!

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
Welkom in de Oostkantons, meer bepaald ter hoogte van Bütgenbach en niet ver van de Duitse grens, in het dorpje Elsenborn. Dat staat bekend als de koudste plek van ons koninkrijk.

Dit “kleine Belgische Siberië”, zoals het bekend staat, is het gewend om negatieve temperatuurrecords te breken (althans voor België), met bijvoorbeeld een mooie -18 graden in februari 2018!

Hoe dit komt?

Gemiddeld is het in Elsenborn 4 tot 5 graden kouder dan in Luik, dat ongeveer 50 kilometer verderop ligt. Gelegen op een hoogte van iets meer dan 630 m, bevindt het dorp zich aan de voet van een hoogtedal, omgeven door de toppen van de Hoge Venen. Als het koud is, glijdt de frisse lucht er meestal langs en stagneert ze uiteindelijk in en rond Elsenborn. Sinds 1987 zijn er zomaar eventjes elf keer temperaturen onder de -20 graden geregistreerd!

De inwoners van dit kleine Duitstalige dorp zijn noodzakelijkerwijs gewend aan deze extreme temperaturen. Hoewel de dubbele beglazing sterk is, hebben veel dorpelingen ook een dubbele toegangsdeur met een luchtsluis geïnstalleerd, zodat de kou minder gemakkelijk het huis binnen kan komen. Moeilijke omstandigheden die worden gecompenseerd door een idyllische sfeer en een postkaartachtig uitzicht op de omliggende vallei…