Terug

Dit kan je doen als je je paspoort verliest op reis

Het gebeurt wel eens dat mensen die op reis zijn hun paspoort of identiteitskaart verliezen en dit al dan niet ten gevolge van een diefstal. Welke stappen kan je in dat geval precies ondernemen? Wat moet je doen als je deze documenten nodig hebt om te kunnen terugkeren naar België?

Voorzorgen nemen

Het is vooreerst aangewezen om vooraleer je vertrekt een aantal voorzorgen te nemen.

Zo kan je kopies nemen van je identiteitskaart en paspoort en deze ook meenemen. Als je ze apart bijhoudt en je verliest je originele paspoort of identiteitskaart dan heb je allicht nog de kopies. Weet wel dat deze kopies niet dezelfde waarde hebben als de originelen en die niet kunnen vervangen. De kopies kunnen het echter wel gemakkelijker maken om stappen te ondernemen bij bv. de lokale politie, de ambassade enz. bij een effectief verlies van je originele papieren.

Blokkeren

Stel je vast dat je originele papieren verloren zijn, dan is het belangrijk die zo spoedig mogelijk te blokkeren. Je kan dat doen door te bellen naar DOC STOP (00800 2123 2123). Op die manier vermijd je dat er een frauduleus gebruik wordt gemaakt van het verloren document en de eventuele financiële gevolgen (bijvoorbeeld het openen op je naam van een telefoonabonnement, enz.). De dienst in kwestie is gratis en is bovendien 24u/24u en 7 dagen per week bereikbaar.

Politie en ambassade

Ga verder dadelijk naar de lokale politie en doe daar aangifte van het verlies of de diefstal van je papieren.  Je zal daar dan een attest krijgen van het verlies of de diefstal. Met dat attest kan je vervolgens langsgaan bij de ambassade of het consulaat van België waar je een (voorlopig) document kan krijgen dat je dan kan gebruiken om terug te keren naar België. Hou er rekening mee dat je hiervoor wel pasfoto’s zal nodig hebben.