Dit moet je doen als er een verkeerde naam op je vliegticket staat

Jan Roodhooft,
14-12-2021
Fout op je vliegticket? 😱 Ontdek wat je moet doen bij een verkeerde naam op je ticket en reis zorgeloos! ✈️ 🌍

Het zal je maar gebeuren dat je met het vliegtuig op reis wil gaan maar er sprake is van een vergissing in je naam op het vliegtuigticket. Moet je in dat geval stappen ondernemen of kan je ook met zo’n ticket aan boord van het toestel geraken? Kan men je een vergoeding aanrekenen?

Als je een vliegtuigticket boekt kan het wel eens gebeuren dat er bv. een spellingsfout sluipt in je naam (bv. De Brun ipv De Bruyn). Hoe moet je dan reageren?

Controle

Als je incheckt op de luchthaven zal men controleren of de naam op je identiteitskaart of op je paspoort wel overeenstemt met de naam die op je ticket staat. Is dat niet het geval en wordt een andere naam vermeld of is er een schrijffout in je naam, dan zal je allicht niet aan boord kunnen gaan.  Men zal je dan de toegang tot het vliegtuig ontzeggen.

Neem contact

Het is dan ook van groot belang dat je bij ontvangst je ticket goed controleert om te zien of daar geen fouten instaan.  Neem, als er wel sprake blijkt te zijn van een fout, dadelijk contact op met de maatschappij waar je het ticket bestelde/reserveerde.  Vraag hen om je een aangepast ticket te bezorgen. In de meeste gevallen zal dit mogelijk zijn.  Hou er wel rekening mee dat men jou daarvoor een vergoeding zou kunnen aanrekenen. Zo’n vergoeding kan bv. gevraagd worden door de luchtvaartmaatschappij waar je het ticket boekte, het platform waarmee je boekte enz.

Andere naam

Kan of wil je zelf uiteindelijk geen gebruik maken van een vliegtuigticket dat je boekte en wil je dat doorgeven aan iemand anders, hou er dan rekening mee dat dat meestal niet is toegestaan.  Informeer dan ook bij de maatschappij waarmee je boekte of een wijziging mogelijk is of niet.