Terug

Dit moet je regelen als je met je huisdier op vakantie wil gaan

Je wil je hond meenemen op vakantie. Moet je je hond dan laten vaccineren? Zijn er andere zaken waar je in dat geval rekening mee moet houden? En gelden er verschillende regels naargelang het land waar je naar toe wil gaan?

Vaccinatie

Als je op vakantie wil gaan met je hond binnen de EU, dan moet deze gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid. In bepaalde landen gelden er nog extra regels. Dat is bv. het geval in Finland en Malta.  Het is dan ook aangewezen dat je voor je je reis plant contact opneemt met je dierenarts. Die kan je vertellen welke extra behandelingen er juist nodig zijn. Vraag aan je dierenarts ook om je een gezondheidscertificaat te geven.

Paspoort en identificatie

Je hebt tevens een paspoort nodig van je dier dat afgeleverd wordt door een dierenarts. Dit paspoort bevat de identificatiegegevens van dier én eigenaar. Je hond moet ook een identificatie hebben doordat die allicht gechipt is. Een tatoeage is enkel geldig als die geplaatst is voor 3 juli 2011 en duidelijk leesbaar is.

Buiten de EU?

Wil je met je hond op reis gaan buiten de Europese Unie, dan is de situatie minder duidelijk. Alles hangt af van het land waar je naar toe wil gaan.  De meeste landen vragen een bewijs dat het dier gezond is en de vereiste inentingen heeft gekregen. Bepaalde landen eisen zelfs dat je hond eerst in quarantaine gaat.  Om te weten wat de regels zijn in het land waar je naartoe wil gaan kan je best contact opnemen met de ambassade van het land in kwestie.