Dit zijn de stakingen die een invloed kunnen hebben op je reizen in december en januari

Julie Docsterd,
15-12-2022
De maand december is een drukke maand in luchthavens en stations wereldwijd. Zij die terug naar huis reizen om er Kerst te vieren met hun naasten en zij die de koude en grijsheid ontvluchten vormen samen een leger van reizigers in deze periode. Verplaatsingen die jammer genoeg in het gedrang kunnen komen omwille van een reeks stakingen.

1. Verenigd Koninkrijk

Benjamin Davies

Het beveiligingspersoneel van de Eurostar-treinen zal vier dagen staken in de aanloop naar Kerstmis. Ongeveer 100 leden van de vakbond RMT leggen op 16, 18, 22 en 23 december het werk neer. Dit zal de Eurostar-dienst in de aanloop naar Kerstmis ernstig verstoren.

Andere stakingen worden verwacht bij de Britse spoorwegen, onder andere bij Network Rail en 14 andere particuliere spoorweguitbaters, op 13, 14, 16 en 17 december, maar ook op 3, 4, 6 en 7 januari 2023. Ten slotte hebben volgens Euronews ook leden van de vakbond Public and Commercial Services (PCS), die onder meer het personeel van het paspoortkantoor en de grensdiensten vertegenwoordigt, gestemd voor stakingsacties tijdens de kerstdagen. De exacte data zijn nog niet bevestigd.

2. Frankrijk

Chris Karidis

Ook in Frankrijk zal weer gestaakt worden. Treinbestuurders en conducteurs hebben stakingsacties aangekondigd voor de weekends van Kerstmis en Nieuwjaar. Volgens Franse media zouden de stakingen kunnen plaatsvinden van vrijdag 23 tot maandag 26 december, en van vrijdag 30 december tot maandag 2 januari 2023. Bijna 10.000 SNCF-bestuurders, van wie er bijna 3.000 op TGV- en Intercitytreinen werken, hebben een cruciale functie op het vlak van verkeers- en passagiersveiligheid. Zonder hen kunnen treinen niet vertrekken…

3. België

Andrew Dawes

Het in België gevestigde Ryanair-personeel (stewards, stewardessen en piloten) dreigt tijdens de wintervakantie in actie te komen. De vakbonden ACV Puls en CNE hebben gewaarschuwd dat als de Ierse goedkope luchtvaartmaatschappij “de wetten blijft overtreden en niemand er iets aan doet”, vakbondsacties onvermijdelijk zullen zijn. De twee christelijke vakbonden hebben een open brief geschreven aan minister van Werk Pierre-Yves Dermagne en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Volgens ACV Puls blijft de low-cost luchtvaartmaatschappij de Belgische arbeidswetgeving aan zijn laars lappen “zonder dat iemand iets doet”. De precieze data van de staking zijn nog niet bevestigd.

4. Spanje

Benjamin Gremler

Ook in Spanje dreigt het personeel van Ryanair met een staking, nat als de werknemers van Iberia’s low-cost dochteronderneming Vueling. In het geval van het Ierse bedrijf zullen de stakingsacties naar verwachting tot januari 2023 duren. Bij Vueling werd besloten tot een actieve staking die begin december begon en naar verwachting ook tot eind januari 2023 zal duren. De stakingen treffen het cabinepersoneel in het geval van Vueling en het grondpersoneel in het geval van Ryanair.