Dit zijn je rechten als je ingesneeuwd raakt op je vakantiebestemming

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Heel wat vakantiegangers zitten momenteel geblokkeerd door de zware sneeuwval in wintersportgebieden. Maar wat betekent dat precies voor je werk? En moet je de extra nachten dat je noodgedwongen op hotel of in de gehuurde chalet moet blijven ook betalen?
Vacancesweb.be

De vele sneeuw die de afgelopen week in bv. Oostenrijk is gevallen lijdt ertoe dat bepaalde dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld. Ook toeristen zitten daar vast en geraken niet naar huis. Maar wat zijn je rechten en plichten als dat je overkomt?

Er is ‘overmacht’ tegenover je werkgever

Als je werknemer bent is het belangrijk dat je je werkgever dadelijk verwittigt dat je niet kan vertrekken. Doe je dat niet en raak je niet op het werk, dan kan je werkgever je afwezigheid wel eens beschouwen als een ongerechtvaardigde afwezigheid met alle gevolgen van dien. 

Je kan, als je echt ingesneeuwd zit en onmogelijk naar huis kan komen, inroepen dat er sprake is van overmacht. In dat geval wordt je arbeidsovereenkomst geschorst. Je werkgever kan je dan niet verwijten dat je niet komt werken. Je hebt voor deze periode dan wel geen recht op loon. Eventueel kan je voor de dagen dat je echt niet kan gaan werken een uitkering vragen van de RVA. Je zou ook aan je werkgever kunnen vragen of je voor de dagen afwezigheid betaalde vakantiedagen mag opnemen.

Je boekte zelf een hotel of chalet

Boekte je een hotel of chalet en moet je door de sneeuwval noodgedwongen langer blijven, dan zal je de dagen extra verblijf in principe zelf moeten betalen. Je zou natuurlijk wel aan de eigenaar of hotelier kunnen vragen of die, gezien de omstandigheden, niet bereid is om een commerciële tegemoetkoming te doen. Hetzelfde geldt overigens als je het hotel of de chalet boekte via een reisbureau of reisagent. 

Als je een reisbijstandsverzekering afsloot kan je de kosten van het verlengd verblijf mogelijks bij je verzekeraar verhalen. Kijk daarbij na of dit gedekt wordt in de concrete polis die je afsloot.

En bij een pakketreis?

Boekte je een pakketreis dan geldt er een andere regeling. Meer bepaald draagt de reisorganisator dan de kosten van de nodige accommodatie indien er ten gevolge van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden niet kan gezorgd voor de terugkeer van de reiziger. Dit geldt in principe wel maar voor maximaal 3 overnachtingen per reiziger. Er is sprake van zo’n pakketreis als je bv. het vervoer naar je bestemming en de accommodatie ter plaatse tegelijk boekte bij de reisorganisator.