Djerba: uitstekend nieuws voor dit Tunesische juweel

Julie Docsterd,
27-09-2023
Het eiland Djerba, met zijn rijke geschiedenis en culturele diversiteit, is onlangs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Djerba, het grootste eiland in Noord-Afrika, is een schatkamer vol oude ruïnes, pittoreske dorpjes, moskeeën, kerken en synagogen. Het is ook beroemd om zijn traditionele huizen en versterkte moskeeën.

Een plek van legendes en van films

Djerba wordt beschouwd als het eiland van de Lotofagen uit de Odyssee van Homerus en was ook het decor van de Star Wars-saga, wat de aantrekkingskracht voor cultuur- en filmliefhebbers nog groter maakt.

Internationale erkenning

De opname van Djerba op de UNESCO-lijst is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de Tunesische autoriteiten en het maatschappelijk middenveld. Het benadrukt zeven specifieke gebieden van het eiland en 24 emblematische monumenten.

Een symbool van samenleven

Djerba is een levendig voorbeeld van religieuze diversiteit, met kerken, synagogen – waaronder de Ghriba, de oudste van Afrika – en moskeeën. Het getuigt van de menselijke aanpassing aan de uitdagingen van het milieu en de geschiedenis.

Tunesië en UNESCO

Met deze nieuwe vermelding heeft Tunesië nu negen UNESCO-werelderfgoedlocaties, waarmee het land zijn status als belangrijke culturele bestemming versterkt.