Dubai: dit is de eerste terminal voor vliegende taxi’s

Julie Docsterd,
18-05-2023
In 2017 onthulde de autoriteit voor wegen en transport in Dubai (RTA) haar ambitie om vliegende taxi's zonder piloot te lanceren. Vijf jaar later wordt het project concreet, hoe gek dat ook mag klinken!

Het Britse architectenbureau Foster + Partners heeft de eerste beelden van een bijzonder concept gedeeld: de eerste hub voor vliegende taxi’s in Dubai. Een wereldpremière. Want ja, hoe gek dat ook mag klinken, vliegende taxi’s zijn voor binnenkort! In de vertiport van het Britse bureau zullen luchttaxi’s, die beschikbaar zullen zijn voor het grote publiek, verticaal opstijgen en landen. Het futuristische gebouw zal in de buurt van de luchthaven van Dubai liggen en zal integreren in het huidige landschap van transportmogelijkheden.

De creatie en ontwikkeling van deze ongewone terminal werden gevalideerd door Mohammed ben Rachid Al Maktoum, emir van Dubai, maar ook eerste minister en minister van Defensie van de Verenigde Arabische Emiraten.

Vliegende taxi’s?

Vorig jaar voerde het Chinese bedrijf Xpeng X2 tijdens het GITEX-salon, gewijd aan nieuwe technologieën, een succesvolle eerste testvlucht uit met een vliegende auto voor twee personen. Het volledige elektrische voertuig werd ontwikkeld om twee personen te vervoeren, een snelheid van 129 km/uur te behalen en verticaal boven de grond uit te stijgen met de hulp van acht propellers. Alles wijst erop dat dat model in de vertiport van Dubai zal vliegen.

De technologie van vliegende taxi’s staat nog in de kinderschoenen, maar heel wat bedrijven, waaronder Uber en Airbus, investeren in onderzoek naar en ontwikkeling van dat type voertuigen om, zodra mogelijk, deze nieuwe vorm van transport aan te bieden.

cms ©