Een 1500 jaar oud Mayapaleis ontdekt in Mexico

Onder de dichte bebossing van Kabah lag een architecturale Mayaschat te wachten om ontdekt te worden.

De archeologische zone van Kabah, in de regio Puuc in de Mexicaanse staat Yucatán, is een levende getuige van de pracht en praal van de Mayabeschaving. Kabah staat bekend om zijn constructies gewijd aan Chaac, de Mayagod van de regen, en is een plek die vele geheimen verbergt. Onlangs ontdekten archeologen een oud paleis, dat mogelijke links onthult met nabijgelegen ruïnes in Guatemala.

Een paleis met adembenemende details

Het pas ontdekte paleis, bekend als het Petenero-paleis, is 26 meter lang en heeft een façade die bestaat uit een portiek met acht zuilen. De structuur, gedecoreerd met ingekerfde motieven van veren, parels en vogels, is naar schatting meer dan 1500 jaar oud. Onderzoekers denken dat het dak van het gebouw gemaakt is van een vergankelijk materiaal, zoals guano palm, dat de tand des tijds niet heeft overleefd.

Een link met Guatemala?

Wat deze ontdekking nog fascinerender maakt, is de gelijkenis van het paleis met overblijfselen van de Mayacultuur die gevonden zijn in het departement Petén in Guatemala. Diego Prieto Hernández, de directeur-generaal van het INAH, vermoedt dat een grote migratie uit die regio Kabah zou kunnen hebben gesticht. Deze theorie zou nieuw licht kunnen werpen op de bewegingen en interacties van oude Maya-beschavingen.

Kabah: een site die constant evolueert

Hoewel Kabah al eeuwen bekend is, laten recente ontdekkingen zien dat de site nog niet al zijn geheimen heeft prijsgegeven. De blootgelegde elementen doen vermoeden dat de geschiedenis van Kabah teruggaat tot ongeveer 400 voor Christus. Tussen 750 en 900 na Christus lijkt de stad echter haar hoogtepunt te hebben bereikt, om vervolgens rond 950 na Christus verlaten te worden door de heersende dynastie.

.

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆