Een bestemming vol verrassingen op minder dan 2u30 van Brussel!

Julie Docsterd,
03-03-2023
Het Franse departement Oise is een bestemming die je kiest om er even helemaal tussenuit te zijn. En er is voor elk wat wils. Een brede waaier aan mogelijkheden op amper 35 kilometer ten Noorden van Parijs.
Chantilly PUNTOSTUDIOFOTO Lda - stock.adob

Het departement telt niet minder dan 300 kastelen en bijzondere gebouwen. En dat zal je geweten hebben! Prinsen, koningen, keizerinnen: velen van hen kozen de Oise als hun vakantieplek. Het Château de Chantilly is een absolute aanrader, net als Compiègne en Pierrefonds. Ook de kathedralen zijn een bezoekje waard: de Oise is het enige departement dat er drie op zijn grondgebied telt!

En wat is ook de natuur hier mooi!

Hier kan je je echt onderdompelen in de natuur. Er zijn tuinen, bossen, parken en natuurreservaten waar je helemaal op adem kan komen. 128.000 hectare natuur met even gevarieerde als indrukwekkende landschappen. Ook de dorpen zijn authentiek. Gerberoy bijvoorbeeld, dat tot de mooiste dorpen van Frankrijk behoort. Geplaveide straatjes, kleurrijke vakwerkhuizen, zijn taxustuin en zijn rozen in de zomer: een meesterwerk! Net als het Domaine de Chaalis, verscholen in het bos van Ermenonville, waar je de gelijknamige koninklijke abdij kan bezoeken: in de zomer bloeit er een schitterende rozentuin.

Het is onmogelijk je hier alles te vertellen over dit prachtige departement, maar ontdek de Oise vooral zo snel mogelijk zelf! Of je nu een cultuurliefhebber, een natuurliefhebber of een avonturier bent, hier vind je wat je zoekt!

Gerberoy Allwrite