Een dag, een plek: Bastenaken, 20 december 1944, de heldhaftigheid van “Nuts”!

Julie Docsterd,
07-10-2023
In december 1944 zou Bastenaken, een kleine stad in de provincie Luxemburg, het toneel worden van een van de heftigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog. Omringd door dichte bossen en heuvels was de stad strategisch gelegen voor de controle van de communicatieroutes.

Het Ardennenoffensief

Terwijl de winter zich inzette, lanceerde de Wehrmacht een verrassingsaanval in de Ardennen, in de hoop de geallieerde strijdkrachten te verdelen en strategische punten te veroveren. Bastenaken, de sleutel tot de regio, werd snel omsingeld door Duitse troepen, en de belegering van de stad begon.

Heldhaftig verzet

Amerikaanse troepen, voornamelijk bestaande uit de 101ste Luchtlandingsdivisie, zaten vast in de stad. Ondanks de ijskoude temperaturen, het gebrek aan bevoorrading en voortdurende bombardementen boden de Amerikaanse soldaten heldhaftig weerstand. Toen de Duitsers om overgave van de stad vroegen, antwoordde Brigadier Generaal Anthony McAuliffe, de commandant van de belegerde troepen, eenvoudigweg met het woord “Nuts!”, wat zijn categorische weigering om zich over te geven uitdrukte.

Bastogne War Museum WBT - J.P. Remy

De bevrijding

Op 26 december 1944, na meerdere dagen van hevige gevechten onder helse omstandigheden, doorbrak het Amerikaanse 3de Leger onder leiding van Generaal Patton de vijandelijke linies en bevrijdde Bastenaken. Het verzet van de stad speelde een cruciale rol in het mislukken van het Duitse offensief.

WBT - J.P. Remy

De herinnering

Vandaag is Bastenaken vooral een plek van herdenking en erkenning. Verschillende monumenten en musea gewijd aan het Ardennenoffensief en de soldaten die vochten, herinneren aan de offers en de heldhaftigheid van die donkere dagen.

Hommage aux veterans WBT - Denis Closon

Wat je niet mag missen in Bastenaken…

  • Het Mardasson Memorial

Dit monument, opgericht ter ere van Amerikaanse soldaten, biedt een panoramisch uitzicht over de regio.

  • Het Bastogne War Museum

Dit moderne museum vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en het Ardennenoffensief via interactieve tentoonstellingen.

Bastogne War Museum WBT - J.P. Remy
  • Het Bois Jacques

    Verken in het Bois Jacques de bewaard gebleven loopgraven en schuttersputjes waar de soldaten van de 101ste Luchtlandingsdivisie standhielden tijdens de belegering.

  • Bastenaken Barracks

    Bezoek dit historische hoofdkwartier waar Generaal McAuliffe zijn beroemde uitspraak “Nuts!” deed. De locatie herbergt ook een museum en historische militaire voertuigen.