Een dag, een plek: Hastings, 14 oktober 1066, de slag die Engeland opnieuw vormgaf

Julie Docsterd,
24-12-2023
Hastings, 14 oktober 1066. Op dit Engelse grondgebied vond een van de meest beslissende veldslagen uit de middeleeuwse geschiedenis plaats: de Slag bij Hastings. Die dag markeerde niet alleen het einde van een tijdperk, maar ook het begin van een nieuwe periode in de geschiedenis van Engeland.
hastings
vw

De context

De slag was het hoogtepunt van een machtsstrijd die was ontstaan door de dood van koning Eduard de Belijder in januari 1066, waardoor de Engelse troon zonder duidelijke erfgenaam achterbleef. Harold Godwinson, erfgenaam van het graafschap Sussex en erkend als een van de rijkste en machtigste personen in Engeland, werd tot koning gekroond. Maar er waren twee andere troonpretendenten die hem wilden tegenhouden. Ten eerste was er koning Harald Hardrada van Noorwegen, maar Harold slaagde erin hem te verslaan in de Slag bij Stamford Bridge. Daarna kwam Willem, hertog van Normandië, die beweerde dat Eduard hem de troonopvolging had beloofd.

hastings
vw

De Normandische invasie

Willem verzamelde een leger en een vloot en stak het Kanaal over om Harold te confronteren. De twee legers ontmoetten elkaar in de buurt van Hastings. Hoewel de Normandiërs in de minderheid waren, waren ze beter georganiseerd en uitgerust.

hastings
vw

Het verloop van de slag

De slag was lang en bloederig. Harolds Saksen, hoewel moedig, werden uiteindelijk overweldigd door de tactiek en discipline van de Normandiërs. De dood van Harold, waarschijnlijk gedood door een pijl in zijn oog, markeerde het keerpunt van de strijd.

hastings
vw

De gevolgen

De overwinning van Willem in Hastings veranderde radicaal de loop van de Engelse geschiedenis. Hij werd tot koning van Engeland gekroond, wat het begin markeerde van de Normandische overheersing. Deze periode bracht aanzienlijke veranderingen met zich mee op het gebied van taal, cultuur, architectuur en sociale structuren in Engeland.

hastings
tapisserie de Bayeux adobe

Het erfgoed van de Slag

De Slag bij Hastings is vereeuwigd in het beroemde Tapijt van Bayeux, een meesterwerk van middeleeuwse kunst dat het verhaal vertelt van de Normandische verovering. Dit tapijt is te zien in het Tapijtmuseum van Bayeux, gelegen in de stad Bayeux in Normandië, Frankrijk. Dit geborduurde kunstwerk van bijna 70 meter lang is een gedetailleerde visuele vertelling van de Normandische verovering van Engeland.