Een dag, een plek: Nice, 14 september 1927, het doek valt voor Isadora Duncan

François Piette,
30-03-2024
Op deze septemberdag verliest de danswereld in Nice één van zijn meest briljante sterren, Isadora Duncan, en dat in tragische omstandigheden. Als pionier van de moderne dans stond Duncan bekend om haar passie voor de vrijheid, zowel in haar persoonlijke leven als in haar kunst.
isadora duncan
vw

Op 14 september 1927 stapte Isadora Duncan in een Amilcar ‘cyclecar’ (een lichte sportwagen) voor een ritje over de beroemde Promenade des Anglais. Daarna vertrok ze om nog wat meer te genieten van haar guitige vierwieler over de kronkelige wegen van het hinterland. Haar lange wapperende foulard, het kenmerk van haar onnavolgbare stijl, raakte echter verstrikt in de wielen van het voertuig. Ze was op slag dood.

Wie was ze?

Isadora Duncan werd in 1877 geboren in Californië. Ze was een uitzonderlijke danseres en zette zich af tegen de strenge regels van het klassieke ballet. In plaats daarvan haalde ze inspiratie voor haar voorstellingen uit het oude Griekenland en de natuur. Duncan werd bekend, reisde door Europa en beïnvloedde de evolutie van de hedendaagse dans. Isadora leefde zoals ze danste, in totale vrijheid en met de ene na de andere relatie.

Een onuitwisbare nalatenschap

Isadora Duncan liet een erfgoed na dat de tragedie van haar dood overstijgt. Haar visie op dans als een pure vorm van expressie, vrij van klassieke beperkingen, inspireert tot op de dag van vandaag dansers en choreografen. Nice, waar ze haar laatste dans danste, herdenkt haar met eerbetoon en evenementen ter ere van haar kunst en haar leven.

nice
Nick Karvounis

Het hinterland van Nice, de plek van het onheil

Het hinterland van Nice, met zijn adembenemende landschappen, staat in opvallend contrast met de levendige Côte d’Azur. Tussen ruige bergen en groene valleien is deze regio bezaaid met dorpjes op heuveltoppen en wandelpaden die je uitnodigen om op ontdekkingstocht te gaan. De natuurlijke schoonheid, een inspiratiebron voor veel kunstenaars, blijft mensen aantrekken die op zoek zijn naar rust en authenticiteit.