Een dag, een plek: Orléans, 8 mei 1429, de bevrijding door Jeanne d’Arc

Julie Docsterd,
13-01-2024
Orléans, 8 mei 1429. Deze datum symboliseert een beslissende wending in de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Het is de dag waarop Jeanne D’Arc, een plattelandsmeisje dat een icoon werd in de Franse geschiedenis, de Franse troepen naar de overwinning leidde, de belegering van Orléans beëindigde en het verdere verloop van de oorlog veranderde.
Orleans
Vacancesweb

In 1429 was Frankrijk in de ban van de Honderdjarige Oorlog, een lang en verwoestend conflict met Engeland. De situatie zag er bijzonder somber uit voor de Fransen: het noorden van het land was bezet door de Engelsen en de nog ongekroonde troonopvolger Dauphin Charles werd gewraakt. Orléans, dat sinds oktober 1428 werd belegerd, was een essentieel strategisch centrum voor de controle over de Loirevallei. De val van Orléans zou waarschijnlijk het einde betekenen van het Franse verzet. Tegen deze uitzichtloze achtergrond bracht de komst van Jeanne d’Arc nieuwe hoop en vastberadenheid.

Jeanne d’Arc, de rijzende ster

Jeanne d’Arc, die rond 1412 geboren werd in Domrémy, is een symbolisch figuur in de Franse geschiedenis. Als vroom plattelandsmeisje beweerde ze al vanaf haar tienerjaren dat ze goddelijke visioenen kreeg die haar opdroegen om Frankrijk te redden van de Engelse bezetting en Charles VII tot koning te laten kronen.

De komst van Jeanne d’Arc

Jeanne wist, met haar visioenen en haar onwrikbare geloof, kroonprins Charles ervan te overtuigen haar een leger toe te wijzen. Haar aankomst in Orléans pepte de Franse troepen op: onder haar impuls kregen de Fransen opnieuw de bovenhand en keerden het tij in slechts een paar dagen.

Orleans
Vacancesweb

De bevrijding van Orléans

Op 8 mei beëindigden de Engelse troepen de belegering van de stad, de eerste grote Franse overwinning in lange tijd. Dit spectaculaire succes gaf de Fransen weer hoop en smeedde de legende van Jeanne d’Arc, de ‘Maagd van Orléans’.

De impact op de overwinning

De bevrijding van Orléans was een cruciaal moment in de Honderdjarige Oorlog. Het was het begin van een reeks overwinningen die uiteindelijk zouden leiden tot de kroning van Charles VII in Reims, waarmee zijn legitimiteit als koning van Frankrijk werd bevestigd. Jeanne d’Arc was geen mooie toekomst gegund: het jonge meisje werd door Jean de Luxembourg verkocht aan de Engelsen. In 1430 werd ze gevangen genomen en berecht voor ketterij, om vervolgens in 1431 op de brandstapel te eindigen. Ze was toen nog geen 20 jaar oud… Ze werd uiteindelijk zalig verklaard in 1909 en heilig in 1920.

Orleans
Adobe

Orléans vandaag

Elk jaar herdenkt Orléans deze historische gebeurtenis met feestelijkheden. Bezoekers kunnen historische plekken bezoeken die een link hebben met Jeanne d’Arc en de belegering, zoals het Jeanne d’Arc Huis en de Sainte-Croix kathedraal, waar haar nagedachtenis in ere wordt gehouden.