Een dag, een plek: Vallei der Koningen, 4 november 1922, de ontdekking van het graf van Toetanchamon

Julie Docsterd,
26-05-2024
De site is buitengewoon indrukwekkend, maar zijn geschiedenis is nog betoverender… We leggen het van naaldje tot draadje uit!
egypt
vw

De Vallei der Koningen in Egypte, bekend om zijn faraonische necropolis, was de locatie van een van de meest spectaculaire ontdekkingen in de archeologie: de vondst van het bijna ongeschonden graf van farao Toetanchamon op 4 november 1922. Deze ontdekking zou de wereld verbazen en ons begrip van het oude Egypte voorgoed veranderen.

De ontdekking van het graf

De Britse archeoloog Howard Carter leidde het team dat na jaren van moeizaam graven uiteindelijk het graf van Toetanchamon ontdekte. De toegang werd onthuld toen de trap naar de tombe werd blootgelegd. Carter stuurde meteen een telegram naar zijn financier, Lord Carnarvon, om het nieuws te delen, waarna Carnarvon haastig naar Egypte reisde om bij de opening aanwezig te zijn.

egypt
vw

De inhoud van het graf

Het graf bevatte een schat aan onschatbare artefacten die getuigen van de luxe en de kunstzinnigheid van het oude Egypte. Onder de vondsten waren gouden sieraden, uitgebreide meubels, standbeelden en het beroemde gouden dodenmasker dat Toetanchamon onsterfelijk zou maken in de moderne verbeelding.

Historische en culturele impact

De ontdekking van het graf van Toetanchamon gaf een enorme impuls aan de belangstelling voor Egypte en faraonische kunst. Het graf zelf, ondanks de kleine omvang ervan vergeleken met die van andere farao’s, was een tijdcapsule die waardevol inzicht gaf in de rituelen, religie en het dagelijks leven van het oude Egypte.

egypt
vw

Erfgoed en nalatenschap

De vondst van de tombe zorgde voor een golf van wereldwijde fascinatie. Het graf zelf, met zijn intacte inhoud, blijft een belangrijke bron voor wetenschappers en onderzoekers, en de artefacten zijn nu een belangrijk onderdeel van internationale tentoonstellingen.

Vandaag?

Vandaag is de tombe van Toetanchamon nog steeds te bezoeken in de Vallei der Koningen, waar toeristen de magie van het oude Egypte kunnen ervaren. Deze site blijft een fascinerende herinnering aan de rijke geschiedenis van de Egyptische beschaving en de ontdekkingsgeest die leidde tot een van de grootste archeologische triomfen van de 20e eeuw.

Nos voyages relatifs à cet article

Cruise op de Nijl aan boord van een luxe Dahabiya 5 *

Aswan

Cruise

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Mythische Nijl Dahabieh Cruise - Luxor naar Aswan - 11 dagen / 10 nachten

Caïro

Cruise

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

DAHABIYA Cruise - Van Luxor naar Luxor

Luxor

Cruise

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Onder de zon van Horus - Caïro naar Caïro

Caïro

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Zon & Zee Tour - Aswan naar Hurghada

El Bahr El Ahmar

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Caïro, Dahabeya & Hurghada Tour - Caïro naar Caïro

Caïro

Rondreis

Vertrek

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten