Een grote ontdekking op Antarctica!

Julie Docsterd,
06-01-2023
Antarctica is het meest extreme en onbekende van de continenten. Het ‘Witte Continent’, dat door wetenschappers wordt beschouwd als de koudste plek op de planeet, heeft nog steeds veel geheimen ...
Henrique Setim

Met extreme temperaturen tussen de -90 en 18 graden blijft het continent over het algemeen het hele jaar door bevroren. Volgens sommige studies bevat Antarctica 90% van het ijs van de aarde en 70% van het zoetwater in de wereld. Hoewel er geen mens permanent woont, zijn er wel veel wetenschappelijke stations aanwezig. En het was juist een wetenschappelijk team bestaande uit onderzoekers van universiteiten over de hele wereld dat een verrassende ontdekking deed: een rivier van 460 km zou onder het continent liggen, in een gebied dat zeer moeilijk toegankelijk is. Dat melden de onderzoekers in het tijdschrift “Nature Geoscience”.

66 North

Volgens de onderzoekers zou deze rivier een uitstekende indicator zijn om de omvang van de opwarming van de aarde en de gevolgen ervan te meten. Inderdaad, deze rivier bewijst dat water smelt aan de voet van de ijskap, wat ook het verdwijnen van het pakijs zou kunnen versnellen. Volgens de onderzoekers zou het smelten van ijs in dit gebied alleen al de zeespiegel op wereldschaal met 4,3 meter verhogen!

James Eades