Eurostar klaar voor nieuwe EU-grensmaatregelen: vertragingen in zicht?

Julie Docsterd,
15-06-2024
Eurostar bereidt zich voor op de inwerkingtreding van de nieuwe maatregelen aan de grenzen van de EU in oktober.
© vw

De spoorwegmaatschappij Eurostar heeft de ingrepen voor een bedrag van 10 miljoen euro onthuld, die in Londen worden uitgevoerd, ter voorbereiding van de inwerkingtreding van het Automated Entry and Exit System (EES) dat gepland staat voor 6 oktober. Eurostar en HS1 zeggen dat de tijd voor procedures aan het station slechts zeer beperkt zal toenemen. Het bedrijf blijft reizigers echter aanbevelen om tussen 60 en 90 minuten voor het vertrek in London St Pancras aan te komen.

Procedures voor reizigers van buiten de EU

Britse of niet-Europese onderdanen zonder Europees verblijfsvisum moeten zich online of via een app registreren en vervolgens bij aankomst in St Pancras bij een kiosk aanmelden. Reizigers zullen hun paspoort en vingerafdrukken moeten scannen en er wordt ook een biometrische foto gemaakt. Ze zullen ook vier beveiligingsvragen beantwoorden. Daarna gaan ze door de bagagecontrole, gevolgd door twee grensovergangen: één voor vertrek uit het Verenigd Koninkrijk en één voor binnenkomst in de EU. Vingerafdrukken worden opnieuw genomen bij de eerste keer na een online registratie, waarbij elk ingevuld formulier drie jaar geldig is.

Vereenvoudigd inchecken voor Britten

Om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, moeten Britse burgers zich ook registreren bij kiosken voordat ze de grens oversteken. Voor EU-burgers zal er geen onmiddellijke verandering zijn, maar het Verenigd Koninkrijk is wel van plan zijn eigen systeem, ETA, op te zetten op een nog te bevestigen datum.

Zorgen over mogelijke vertragingen

Begin 2024 waarschuwde een Britse parlementaire commissie voor de aanzienlijke vertragingen tot 14 uur die EES aan de grenzen zou kunnen veroorzaken. Ondanks deze zorgen blijven Eurostar en HS1 vertrouwen hebben in hun vermogen om de impact op reizigers tot een minimum te beperken.