Er zijn nog nooit zoveel eigenaars van privéjets geweest! Dit is waar ze vandaan komen.

Julie Docsterd,
15-10-2023
Er zijn wereldwijd nog nooit zoveel privéjets geregistreerd! Er is geen twijfel mogelijk: meer dan ooit kiezen de rijken voor individueel vervoer in de nasleep van de pandemie, terwijl ze de vele storingen op grote luchthavens proberen te vermijden.
private jet
Chris Leipelt

Tijd is geld, zelfs voor degenen die het niet zo moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Bovendien hechten de welgestelden ook veel belang aan toegankelijkheid, serviceniveaus en veiligheid. Het is niet verwonderlijk dat al deze factoren de elite van de wereld op natuurlijke wijze naar de privéluchtvaart leiden. Zo zijn er vandaag de dag niet minder dan 22.000 privéjets in gebruik en volgens de meest recente voorspellingen zal de wereldwijde markt voor zakenjets de komende vier jaar 36,94 miljard dollar bereiken. Maar welke landen hebben de meeste privéjets?

De Verenigde Staten

Het zal geen verrassing zijn dat de Verenigde Staten de thuisbasis zijn van het grootste aantal privéjets, zowel privévliegtuigen als zakenvliegtuigen: meer dan 14.600, of 62% van het wereldtotaal. Ze zijn vooral geconcentreerd in Texas, Florida en Californië. Bijna 40% van hen zijn geclassificeerd als zware of lange-afstandsvliegtuigen. Slechts 5,5% zijn lichte vliegtuigen, zoals de Cirrus Vision Jet en de Hondajet.

Brazilië

Net als de Verenigde Staten is Brazilië een groot land met zeer geïsoleerde regio’s, wat logischerwijs wordt weerspiegeld in het aantal geregistreerde kleine vliegtuigen. Dit maakt de Zuid-Amerikaanse reus tot de op één na grootste eigenaar van jets ter wereld, met 764 privéjets en 2.000 zakenjets. Bovendien is Embraer, de op twee na grootste vliegtuigbouwer ter wereld, Braziliaans. Embraer zal tegen het einde van het jaar niet minder dan 130 privéjets hebben geproduceerd en verkocht.


Mexico
staat op de derde plaats met 974 privévliegtuigen, maar deze cijfers dateren van 2019, gevolgd door Canada met ongeveer 532 geregistreerde privéjets in zijn provincies.

Europa staat op de vijfde plaats in deze ranglijst, waarbij Duitsland duidelijk domineert. Hoewel het land 496 straalvliegtuigen en 284 turboprops bezit, vertegenwoordigt het slechts 2,2% van het wereldwijde totaal van eigenaars van privéjets. Duitsland wordt gevolgd door The Isle of Man, een Brits kroonbezit op ruim drie uur varen van de Britse westkust. Deze nieuwsgierigheid kan worden verklaard door het feit dat het eiland een belastingparadijs is voor bedrijven en particulieren die vliegtuigen willen registreren op het oude continent.