Florence in Doornik: “Ik liep de hele tijd met mijn neus in de lucht”

Florence Brigode,
02-09-2021
Deze zomer heb je ongetwijfeld schitterende affichagecampagnes Wallonië zien opfleuren… Geprikkeld door de goesting om er meer over te weten te komen, trok Florence naar de verschillende plekken om je meer te kunnen vertellen over het decor en de geschiedenis, en te bewijzen dat het allemaal echt is! Op weg naar een wandeling vlakbij jou?

Je hebt mensen met hoogtevrees, en dan heb je mij. Hoger klimmen dan de hemel, da’s helemaal mijn ding. Ik keek dus met plezier uit naar het beklimmen van de 257 treden van het 72 meter hoge Belfort van Doornik. Dit gebouw, dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, biedt zoals je je wel kan inbeelden een ongelooflijk zicht op Doornik en de omliggende regio. Van daarboven omhels je de hele stad in één verblufte blik. 

Maar, helaas voor mij is het Belfort tijdelijk gesloten voor het publiek. Waarom? Een technisch probleem op de 2e verdieping. Teleurstelling en frustratie. Dit Belfort, dat dateert uit de 12e eeuw, is het oudste van België! Een bezoek was de garantie dat ik op een historische plek terecht zou komen. 
Zo dacht ik vanaf de voet van de toren vol ontroering aan al degenen die de smalle treden ervan beklommen, met een ernstig gezicht en zonder zonnebril in hun haar. Dat is omdat het tussen die muren niet altijd een lachertje was. Het monument is in immers niet enkel gebruikt als stadhuis, maar ook als wachttoren en gevangenis.

Ik had graag de oude kerker verkend waarin de gevangenen jarenlang gevangen bleven zonder ook maar één kans op ontsnapping. En om door de ramen van het Belfort te genieten van schilderachtige vergezichten! Naar het schijnt heb je van daarboven een onbelemmerd uitzicht op de oude Sainte-Marguerite kerk, het stadhuis en de vele vlaggen. Maar ook over de Schelde en het omringende platteland. 

En dan had ik graag de Bancloque gezien, de enorme klok die gebruikt werd om de inwoners van Doornik te waarschuwen voor gevaar of belangrijke gebeurtenissen. En om de muziekkamer binnen te gaan van waaruit de beiaard al sinds 1535 de harten van de inwoners sneller doet slaan. Op zondagen tijdens de zomermaanden luiden de 55 klokken van het klokkenspel door de stad. Als een muzikale regen die uit de hemel valt…

Een bezoek in Doornik !

Ik nam dus afscheid van mijn oorspronkelijke plan en wandelde de paar tientallen meters die het Belfort scheiden van de somptueuze kathedraal van Doornik! Zo mooi van beneden gezien, hoe majestueus moet het van daarboven geweest zijn. Wist je trouwens dat het Belfort in 1294 verhoogd werd om ervoor te zorgen dat de torenwachter over het nieuwe gotische koor van het religieuze gebouw zou kunnen kijken? Voorlopig (en tot 2025) is de kathedraal in verbouwing. Maar dat doet niets af aan de pracht ervan. De vijf romaanse torens, 83 meter hoog, geven het gebouw een uitzonderlijke grootsheid. En als je langs zijn 134 lange muur loopt, voel je je piepklein. Ik was van plan naar de wolken te klimmen en dan naar beneden te kijken, maar ik bracht mijn tijd door met mijn neus in de lucht. De kruisen bovenaan zijn opnieuw verguld en het is een plezier ze te zien schitteren in de zon. 

Ik moet er trouwens aan denken om kaartjes te boeken voor de 3D show “Kathedraal Droom” die Doornik gedurende de hele maand augustus tweemaal per dag tot leven brengt met een fantastische klank- en lichtshow. Een spectaculair cultureel evenement en een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over de prachtige Notre-Dame. 
Nadat ik langs de Dienst voor Toerisme ging, die een nieuwe interactieve kaart van Doornik aanbiedt, maakte ik een wandeling door het hart van de stad en verwonderde me over de kerken, standbeelden, fonteinen en natuurlijk ook de charmante Grote Markt. Het hart van de stad klopt hier sterk: prestigieuze, mooi gerestaureerde huizen, de Lakenhallen, de kerk van Saint-Quentin. Overal waar je kijkt word je verwend. De terrassen van het restaurants zorgen voor leven en vreugde. En je kan er niet lang aan weerstaan om te genieten van iets lekkers of een streekbier. 
Soms gebeuren er in het leven onverwachte dingen. Het Belfort niet kunnen bezoeken was er een van. Maar uiteindelijk weerhield het me er niet van te genieten van de historische sfeer van het centrum van Doornik. Ik knipperde hard met mijn ogen, om tientallen snapshots voor ogen te houden van deze stad die echt een bezoek waard is.