Focus op ETIAS, het Europese ESTA dat er in 2024 moet zijn

Julie Docsterd,
26-03-2023
ETIAS, dat is het Europese informatie- en goedkeuringssysteem voor reizen. Het zal uiteindelijk pas in 2024 in werking treden.
proxyclick proxyclick management system

Op dit moment zijn veel toeristen uit andere werelddelen vrijgesteld van de visumplicht voor een kort verblijf in de Schengenzone. Dat is onder andere het geval voor Amerikaanse burgers. Deze situatie zou oorspronkelijk in november van dit jaar veranderen: Europa was van plan om van start te gaan met ETIAS, het Europese informatie- en goedkeuringssysteem voor reizen. Maar dat zal het nu pas doen in 2024.

ETIAS is het Europese equivalent van het Amerikaanse ESTA (Electronic System for Travel Authorization), een elektronisch document dat de toegang tot de VS vergemakkelijkt. ESTA werkt als een visum, maar er wordt geen stempel of label in het paspoort geplaatst. Het is nodig om de Verenigde Staten binnen te komen, tenzij je met een Amerikaans visum reist.

Voor meer dan een miljard mensen!

Zoals eerder vermeld heeft de Europese Unie de invoering van ETIAS nog maar eens uitgesteld, dit keer tot volgend jaar, maar zonder een exacte datum te vermelden. Volgens schengenvisainfo.com zal ETIAS een invloed hebben op 1,4 miljard mensen uit meer dan 60 verschillende landen, mensen die momenteel naar de 27 Schengenlanden kunnen reizen voor een kort verblijf zonder daarvoor een visum nodig te hebben. Onder andere Amerikanen, Canadezen en Britten zullen gevolgen ondervinden van de invoering van ETIAS. Ook de invoering van een nieuw systeem dat ETIAS zal helpen om iedereen die het Schengengebied in- en uitreist op te volgen, is uitgesteld naar een latere datum.

Ter herinnering: het ETIAS-systeem zou aanvankelijk in 2022 worden ingevoerd, maar werd al eens uitgesteld tot het einde van dat jaar. Daarna volgde een verder uitstel tot 1 mei 2023 en daarna zonder aankondiging of reden te geven nog eens tot november 2023. Nu is het wachten op de aankondiging van de nieuwe invoeringsdatum in 2024.