Frankrijk: roken in parken, op stranden en in bossen wordt binnenkort verboden!

Julie Docsterd,
06-12-2023
Frankrijk maakt een ingrijpende verandering in de strijd tegen roken! Binnenkort zal het verboden zijn om te roken op veel openbare plaatsen. Bovendien zal de prijs van sigaretten aanzienlijk stijgen!
cigarette beach
Joe Pregadio

De Franse minister van Volksgezondheid en Preventie, Aurélien Rousseau, heeft aangekondigd dat rookvrije zones binnenkort wijdverspreid zullen worden. Stranden, openbare parken, bossen en de omgeving van bepaalde openbare plaatsen, waaronder scholen, zullen nu vrij zijn van tabak. “Rookvrij zal nu de norm zijn“, verklaarde de minister. Deze maatregel volgt op een lokaal initiatief dat werd gestart door meer dan 7.200 gebieden in 73 departementen.

Prijsstijging!

Een andere belangrijke aankondiging is de aanzienlijke stijging van de prijs van een pakje sigaretten. De minister heeft aangegeven dat de minimumprijs voor een pakje sigaretten tegen 2026 zal worden verhoogd naar 13 euro, met een eerste stijging naar 12 euro in 2025. Deze beslissing is gebaseerd op aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en verschillende onafhankelijke studies die benadrukken dat prijsverhogingen effectief zijn in de strijd tegen roken.